Telegram för cyberbrott

manniskor-i-rorelse.jpg

När polis och andra myndigheter stängt ner några handelsplatser för cyberbrott, verkar meddelandeappen Telegram nu vara ett populärt alternativ för skumraskaffärer. 

Handel med illegala vapen, narkotikahandel och försäljning av olika typer av cyberhot har länge sökt sig till The Dark Net. Brottsbekämpande myndigheter i USA och Europa har lyckats stänga några handelsplatser, som Hansa Market och Alpha Bay skriver it-säkerhetsföretaget Check Point i ett pressmeddelande, men verksamheten hittar snabbt nya sätt att undvika myndigheter. Check Points forskningsenhet har bland annat kunnat kartlägga hur cyberkriminella börjat använda meddelandeappen Telegram för att fortsätta sin handel.

Hög säkerhet

Telegram är ett krypterat direktmeddelandeprogram som introducerades 2013. På samma sätt som WhatsApp kan Telegramanvändare chatta med individer och grupper. Tjänsten erbjuder hög säkerhet, något som nu innebär att några av appens chattgrupper blivit ett användbart alternativ till hemliga forum på The Dark Web för handel med bland annat falska identitetshandlingar och personupplysningar.

17 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng