Testbädd 2.0

goteborg-och-lappstitet-i-skymning3.jpg

Testbädd Göteborg ska med innovation och digitalisering framtidssäkra hela regionen. Projektet är resultatet av ett samarbete mellan bland annat Rise, Chalmers, Göteborgs universitet och näringslivet. 

Testbädd Göteborg har initialt fokus på att utveckla nya testbäddar kring mobilitet, infrastruktur och hållbara stadsdelar med digitalisering och policyutveckling som möjliggörare.

– Det stora utvecklingsprång som vi nu är i innebär att det kommer investeras 1 000 miljarder i staden i form av byggnader, infrastruktur men också verksamheter och tjänster. Denna enorma utveckling är en kraft för innovation och är något vi vill ta tillvara på. Genom initiativet Testbädd Göteborg växlar staden upp sin kapacitet och förmåga och tillgängliggör också sina resurser så att vi kan utveckla hållbara lösningar på de samhällsutmaningar vi står inför, säger Maria Strömberg, avdelningschef för Kluster och Innovation på Business Region Göteborg.

Befintliga testbäddar

Projektet tar avstamp i testbäddar, initiativ och program som redan pågår med målet att lyfta nivån ytterligare och öppna för nya aktörer. Initiativet fungerar också som ett skyltfönster och katalysator för en hel infrastruktur av testmiljöer för innovations- och kunskapsutveckling i samverkan mellan näringsliv, akademi och offentliga aktörer.

För att ta vara på möjligheterna som det digitala samhället innebär, till exempel för mobilitetsområdet och självkörande bilar, behövs nya regelverk och policyer, helt enkelt för att det ska fungera. Därför kommer även regelverksinnovation och policylabb att vara en central del av Testbädd Göteborg.

Källa: Rise

23 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng