Sverige övar cyberförsvar

Locked_Shields_2017_CCDCO_2.jpg

Nu genomförs Locked Shields, världens största övning i cyberförsvar av Natos cyberförsvarcenter, CCDCOE. I år deltar Sverige och Finland med ett gemensamt team. 

Över 20 nationer deltar i Locked Shields från respektive hemland medan övningsledningen sitter i Tallinn i Estland.

– Övningen är ett utmärkt tillfälle för de deltagande nationerna att träna på att skydda nationella it-system och viktig infrastruktur mot en kraftfull cyberattack, säger Gunnar Faith-Ell, svensk representant på CCDCOE i ett pressmeddelande.

Koordinerade attacker

Locked Shields är en teknisk och strategisk övning. Scenariot går ut på att ett fiktivt land utsätts för koordinerade cyberattacker mot kritisk infrastruktur och militäranläggningar. Attackerna skapar stora problem för strömförsörjningen, mobilnät och styrsystem i viktiga delar av infrastrukturen.

Teknikerna ska försöka hålla igång systemen medan strategidelen går ut på att hantera situationen på hög beslutsnivå samt att följa internationell rätt inom området.

För svensk del ingår förutom det svensk-finska teamet ett par personer från Högkvarteret i övningsledningen samt inspel i attackerna som utvecklats av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

26 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto ccdcoe

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng