Sunnes seniorer surfar vidare

glad-dam-surfar-i-hammocken.jpg

Sunne kommuns satsning Mer digital visar att utbildning kan bryta äldres digitala utanförskap och det rejält enligt en uppföljning gjord av forskare vid högskolan i Skövde.

– Att se hur 80-åringarna och högstadieungdomarna jobbade tillsammans var rörande. Så en sådan här utbildning och den mötesplats den innebär bidrar till att skapa en förståelse över generationsgränserna, säger Eva Söderström, biträdande professor i datavetenskap på högskolan i Skövde som tillsammans med lektor Jesper Holgersson undersökt vilken effekt en utbildning som Mer digital faktiskt får på deltagarnas attityder och beteenden.

Läs mer: Mer surf i Sunne

Under tre dagar i januari bjöd Sunne kommun in 300 pensionärer till en utbildning om digitala verktyg. Samtliga deltagare fick svara på en enkät före och efter utbildningen. Dessutom genomfördes intervjuer med 11 deltagare en månad efteråt.

70 procent

Resultatet visar att en övervägande majoritet blev mer digitala som en direkt följd av utbildningen.

Och det handlar inte om ointresse. För viljan finns.

Eva Söderström, biträdande professor i datavetenskap på högskolan i Skövde

– Många deltagare har flyttat fram gränserna för sina digitala vanor. Exempelvis uppskattar 70 procent att de använder it mer nu jämfört med tidigare, säger Eva Söderström, och fortsätter:

– Även om tekniken finns kvarstår trösklar. Inte minst på grund av kunskapsbrist och teknikrädsla. Före utbildningen fanns en större rädsla för digital teknik, och i viss mån dåligt självförtroende. Och det handlar inte om ointresse. För viljan finns. Men efter utbildningen vågar man mer. Eller som en deltagare uttrycker: ”det kanske inte är så farligt att trycka på knapparna och försöka”.

För merparten av de äldre handlar nyttan av den digitala tekniken om två huvuddelar: sociala aspekter som att hålla kontakten med släktingar och bekanta via skype och sociala medier, respektive e-tjänster som bank- och vårdtjänster. Efter utbildningen uppger också 9 av 10 deltagare att de fått en mer positiv inställning till digital teknik.

Källa: Högskolan i Skövde

4 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng