Se all skog i mobilen

träd-skog-960640.jpg

Nu finns Skogsstyrelsens båda tjänster Skogliga grunddata och Skogens pärlor även tillgängliga via två appar.

I de två apparna kan användarna få fram kartor och se bland annat trädhöjd, markfuktighet, volym och trädslag för att enklare kunna planera och åtgärda sitt skogsbruk.

– En skogsägare som har bra koll får ett bra resultat och kan öka tillväxten och ta större miljöhänsyn. Vi får helt enkelt en bättre skog, säger Liselott Nilsson, ansvarig för Skogliga grunddata på Skogsstyrelsen.

Kartan Satellitortofoto är en kombination av flygbild och satellitbild som visar upp detaljerna från flygbilden och färgerna från satellitbilden. Den har nu också en funktion som ska göra det möjligt att lätt byta mellan flygbild, karta och terrängbild, vilket i sin tur ska förenkla för användarna att samtidigt kunna orientera sig och se höjdskillnader i terrängen.

Läs mer: Nya perspektiv med drönare över skogen

I Skogens Pärlor-tjänsten visas mer än en halv miljon skogsområden som exempelvis brandfält, ädellövsskogar och örtrika bäckmarker. Kultur- och fornlämningar finns också utmärka vilket förhoppningsvis ska reducera risken för skador.

 Tjänsten är snabb och lätt att nå utan inlogg. Målet är att alla ska ha rätt information om skogen när man behöver den, säger Agneta Jonsson, ansvarig för Skogens pärlor på Skogsstyrelsen.

5 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng