KTH delar energismarta tips

kvinna-chillar-pa-balkongen.jpg

Många bostadsrättsföreningar är dåliga på energieffektivisering. Nu lanserar KTH en webbapplikation som gör att de föreningar som ännu inte har koll kan lära av de som har kommit längre. 

När det gäller energieffektivisering i fastigheter har både privata och offentliga fastighetsägare kommit ganska långt. Svårare är det för självförvaltande fastighetsägare som bostadsrättsföreningar.

– Vi har testat en prototyp tillsammans med några bostadsrättsföreningar i Hammarby sjöstad. Nu har vi precis löst det tekniskt så att vi kan skala upp och testa det på andra platser i Sverige också, säger Hanna Hasselqvist, doktorand i människa-datorinteraktion på KTH som tillsammans med två kollegor har tagit fram webbapplikationen Brf Energi som ska stimulera bostadsrättsföreningar att energieffektivisera.

Dela och lära

Brf Energi räknar ut ett jämförelsetal för årlig energianvändning per kvadratmeter för både el och fjärrvärme. Resultatet är en ungefärlig uppfattning om hur energieffektiva olika föreningars byggnader är i jämförelse med varandra. Det gör att bostadsrättsföreningar digitalt kan dela erfarenheter med varandra, se vad andra har gjort och göra liknande åtgärder själva.

Projektet har pågått i drygt fyra år. Det började med att forskargruppen förutsättningslöst tittade på hur situationen såg ut för några bostadsrättsföreningar i Hammarby sjöstad.

– De här föreningarna jobbade redan ganska mycket med att försöka effektivisera byggnaderna. Men även om det fanns många exempel på åtgärder som föreningarna skulle kunna göra så hände inte så mycket. Och det var inte nödvändigtvis dyra åtgärder. Det kunde röra sig om att rensa ventilationsfilter och sådana saker. Men det var inte säkert att det blev gjort ändå, säger Hanna Hasselqvist.

Källa: KTH

17 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng