Spel ska ändra lag

flicka sitter och tittar i kameran över en soffkant medan föräldrar bråkar i bakgrunden.jpg

Unicef Sverige har tagit fram datorspelet Violence of Reality där spelare får sätta sig in i hur barn upplever våld. Unicef Sverige hoppas nu på en skärpning av lagen vid alla sammanhäng som barn utsätts för våld.

– Varje dag utsätts tusentals barn i Sverige för hot, övergrepp och kränkningar. Vi har skapat ett spel som låter dig uppleva barnens verklighet och vi vill uppmärksamma att barnen idag inte är skyddade från våld, säger Christina Heilborn, chefsjurist på Unicef Sverige.

Våld i hemmet

Sedan snart 40 år är det i Sverige förbjudet med barnaga. Men i en ny rapport från Unicef Sverige anser att definitionen är alltför snäv och att man missar att ta hänsyn till våld som kan förekomma i hemmet och den psykiska misshandeln som det kan ge barnen.

– Vi anser att alla former av våld mot barn ska förbjudas och att det ska vara straffbart enligt lag. Så är det inte idag, trots att detta är tydliggjort i barnkonventionen. Det krävs därför lagändringar och en bättre samverkan mellan myndigheter för att barn ska få ett starkare rättsligt skydd, säger Christina Heilborn.

Med sitt spel vill Unicef att politiker och beslutsfattare ska uppmärksamma barnens utsatta situation.

Källa: Unicef Sverige

8 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i skolanFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng