Skåne först i Sverige

glad-lakare-pa-vag-till-ronden.jpg

Region Skåne blir först i Sverige med ett sammanhållet it-system för sjukvården. Det står klart när Förvaltningsdomstolen avskriver målet och avtalet om Sammanhållen Digital Vårdmiljö, SDV, börjar gälla.

Förvaltningsrättens beslut innebär att Region Skåne kan påbörja det mycket omfattande och långsiktiga arbetet med att byta sina föråldrade it-system till ett nytt gemensamt system. Det möjliggör en modern och patientsäker vård i Skåne.

– I och med detta underlättas också vardagen för vårdens medarbetare, vilket ger ljus i tunneln under införandeperioden. Många av förbättringarna kommer även att märkas bland våra patienter. När vi har ett och samma system för primärvården och sjukhusen ska inte patienten behöva upprepa sin historia vid varje vårdkontakt, säger regiondirektör Alf Jönsson.

Bättre arbetsmiljö

Företaget som överklagat har dragit tillbaka sitt yrkande och förvaltningsrätten avskriver därmed målet från vidare handläggning.

Upphandlingen omfattar ett nytt journalsystem, men också all annan informationshantering inom sjukvården. Systemet innebär bland annat möjligheter till ökad patientdelaktighet och förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna med mindre administration och mer tider för patienter.

Projektet är en investering på 1,046 miljarder kronor fördelade på fem år och beslutades av regionfullmäktige i september. 

Källa: Region Skåne

29 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng