Kalifornien slopar förarna

google-self-driving-car.jpg

Kalifornien tar bort regeln om att autonoma bilar måste ha en person i förarsätet för att kunna assistera fordonet ifall något oförutsett skulle hända. Den 2 april börjar nya regeln gälla.

50 företag har av delstaten Kalifornien fått tillåtelse att testa helt självkörande fordon. De nya reglerna kräver dock att företagen ska kunna styra fordonet på avstånd, likt en militärdrönare, och kommunicera med polis och andra förare ifall något går fel.

– Det här är ett viktigt steg mot en autonom framtid i staten, och signalerar att Kalifornien är intresserade av att leda genom exempel när det gäller spridningen av självkörande bilar, säger Sarah Abboud, en talesperson på Uber.

Dessa förändringar pekar mot ett bredare införande av självkörande bilar. Därför att en av de ekonomiska fördelarna med förarlösa fordon är att de inte behöver begränsas av mänskliga beteenden och kan exempelvis köra 24 timmar om dygnet utan att tappa fokus. Att ta bort människan från passagerarsätet är därför ett viktigt psykologiskt och logistiskt steg innan helt självkörande bilar kan äntra vägarna. 

 Säkerheten är högsta prioritet och vi är nu redo att börja arbeta med tillverkare som är beredda att testa helt förarlösa fordon, säger Jean Shimoto, direktör på California Department of Motor Vehicles. 

Källa: New York Times

5 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Flickr

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng