Ingen självrisk för plattor

tjej-med-platta-o-skolans-bibliotek.jpg

Skolinspektionen tar nu ställning i frågan om elever ska vara skyldiga att ersätta skolan om en platta skadas. I det aktuella fallet gäller det skolan Vittra i Sollentuna.

För varje skola som strävar efter att erbjuda sina elever ett-till-ett, det vill säga en dator eller en platta till varje elev, finns en svår nöt att knäcka. Vilket ekonomiskt ansvar kan och bör utkrävas av eleven, eller snarare vårdnadshavaren, om den lånade datorn eller plattan går sönder eller skadas? Nu har Skolinspektionen kommit med ett beslut som berör många men som i det aktuella fallet gäller friskolan Vittra Sollentuna.

Datorutrustningen omfattas av skolans elevdatorförsäkring med en självrisk på 1 000 kr för en dator och 500 kr för Chromebook eller platta. Kostnaden för självrisk ersätts av vårdnadshavaren. Skulle eleven genom slarv eller nonchalans slarva bort eller förstöra enheten ska hela värdet ersättas.

Lika tillgång till utbildning

Skolinspektionen tar i sitt beslut om Vittraskolorna, som är huvudman för Vittra Sollentuna, först ställning till om plattan är ett lärverktyg som omfattas av bestämmelserna om avgiftsfrihet. Sedan bedöms om tillgången till plattan är förenad med en otillåten kostnad och om alla barn och ungdomar har lika tillgång till utbildningen.

I dagens skollag anges att eleverna ska ha tillgång till böcker, skrivmateriel, verktyg och andra hjälpmedel. Enligt Skolinspektionen innebär det att plattan är ett lärverktyg i skollagens mening och Vittraskolan kan inte villkora användningen eller kräva ersättning för eventuella skador eller förluster.

Lärplattan krav

Skolverket sammanfattar bakgrunden för beslutet med att Vittraskolan har organiserat arbetet på högstadiet på så sätt att plattorna krävs för att kunna ta del av utbildningen, såväl under lektionstid som för att göra läxor och olika hemuppgifter. Under lektionstid går det bra att låna en platta av skolan. Däremot får den som inte skriver under avtalet heller inte använda skolans platta utanför lektionstid. Eleven får inte heller stanna kvar i skolans lokaler för att använda plattorna efter det att lektionerna för dagen är slut.

Vittraskolorna har till den 23 mars att åtgärda situationen.

 

7 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i skolanFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng