Facebook läser ditt ansikte

ansiktsigenkänning-facebook-960640.jpg

Facebooks ansiktsigenkänningsteknik hittar foton du inte blivit taggad i, hjälper till att hitta nättroll och förenklar för synskadade. I USA och på flera andra ställen i världen används de nya funktionerna men EU har sagt nej på grund av integritetsaspekter.

Den senaste tiden har allt fler användare världen över fått ett meddelande om hur Facebook använder sin ansiktsigenkänningsteknik. Det beror på att det sociala mediet i december meddelade att de skulle utvidga användningsområdena för tekniken till att även meddela när någon lagt till ett foto som du är med i, oavsett om du taggats i det eller ej.

I meddelandet står bland annat att Facebook har tre huvudsyften med tekniken. Det första är att hitta foton som du inte blivit taggad i. Det andra är för att flagga för situationer där någon som du inte verkar känna använder foton på dig i sin profil. Det sista är för att förbättra fotoupplevelsen för personer med synskador.

Facebook implementerade redan 2013 en ansiktsigenkänningsteknik men begränsade då användningen till att bara föreslå taggar i foton. De nya funktionerna finns nu över hela världen förutom i EU och i Kanada, på grund av diverse integritetslagstiftningar.

Källa: Wired

5 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng