Delad användning kan vara olaglig

glammiga-skor-och-vaska-i-rott.jpg

Allt fler väljer att hyra, dela eller byta istället för att köpa men i Konsument Göteborgs granskning av 24 kommersiella svenska plattformar för delningsekonomi är det 19 som inte följer kraven i e-handelslagen. 

– Delningsekonomin är väldigt positiv både ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbarhetsperspektiv. Men för att skapa förtroende och locka fler användare är det viktigt att de känner sig trygga med de nya plattformarna. Därför är det angeläget att lagen följs, säger Yashin Hajee, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.

Lagen om e-handel gäller för webbaserade plattformar där företag säljer till enskilda konsumenter. De undersökta plattformarna för delning är merparten av de kommersiella som finns i Sverige idag. Bland dem finns transporttjänster, verktygspooler, förmedling av korttidsboenden och upplevelser.

Skyddar konsumenten

De fel som hittats handlar främst om att sidorna inte ger rätt information om kontaktuppgifter, där lagen om e-handel ställer hårda krav. Bland annat ska namn, adress, e-postadress och organisationsnummer alltid finnas tillgängligt på ett enkelt sätt.

– Kraven är till för att skydda konsumenter på nätet. Kontaktuppgifterna är väldigt viktiga om du ångrar dig eller om någonting skulle gå fel, säger Yashin Hajee.

Delningsekonomin har varit på frammarsch de senaste åren. Bakom de populära initiativen finns kommunen, föreningar, privatpersoner och kommersiella företag. Förra året tillsatte regeringen en utredning om användarnas villkor i delningsekonomin. Ett betänkande har lämnats som bland annat föreslår att Konsumentverket ska ta fram standardiserade avtalsvillkor och bevaka plattformar som bryter mot förordningar. Utredningen efterlyser också en branschorganisation för ägarna bakom plattformarna.

Källa: Konsument Göteborg

 

29 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng