Svenskar i Amazons AI-tävling

daft punk står på scen i ett bås.jpg

Amazon vill installera en bot som man kan prata med i sina smarta Echo-högtalare. För att hitta bästa möjliga program har de anordnat en tävling – där ett studentlag från KTH blir en av de tävlande.

– Det långsiktiga målet är att bygga en maskin som man föra ett vanligt samtal med. Som Amazon sedan kan så att säga jacka in i befintlig teknik. Tävlingen är uppbyggd så att Echo-användaren kan testa de olika teamens tävlingsbidrag genom att säga "Let's chat" till Echo. Sedan pratar man på och när man är nöjd säger man "Stop". Därefter betygsätter man konversationen utifrån hur bra den var, säger Gabriel Skantze, universitetslektor på avdelning tal, musik och hörsel vid KTH i Stockholm.

Prata med din högtalare

Tävlingen kallas för The Alexa Prize och arrangeras av Amazon i USA. Målet är att de som deltar ska utveckla en social bot som kan svara på frågor om väder och vind, och som kan spela upp den musik man ber den om.

Echo-högtalarna, som är anslutna till ett moln och som har sålts i miljontals exemplar i USA, har en nämligen en liten mikrofon i sig för detta syfte.

I maj ska alla deltagarna ha lämnat in en första version av botten. Därefter kommer en jury att utse en finalist, medan de två som har fått högst poäng när Echo-användare har bedömt dem blir finalist nummer två och tre.

Fantom i öppen källkod

Varje grupp har fått 250 000 i forskningsanslag av Amazon, där mer pengar utlovas ju bättre och längre in i tävlingen man kommer. Flera framstående forskargrupper är med och tävlar, och några har varit med i tävlingens första utformning i fjol.

På KTH hoppas man kunna visa vad man går för.

– Vi har varit ganska framgångsrika på området. Dessutom skriker branschen efter denna typ av kompetens, säger Gabriel Skantze.

Doktoranderna och studenterna på KTH kommer att utveckla sin bot Fantom i öppen källkod och tanken är att resultaten även ska leda till vetenskapliga publiceringar, så att alla kan ta del av det som tillverkas.

Källa: KTH

16 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Wikimedia Commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng