Sjukhus testar smarta glasögon

liten pojke med gul tröja sitter med sin nalle i en sjukhussäng och ler mot någon utanför bilden.jpg

Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska utvärdera smarta glasögon för anestesipersonal. Lösningen är ett handsfree, avancerat beslutstödsverktyg med direkt tillgång till larm från medicinteknisk utrustning och delning av data mellan vårdpersonal om specifika vårdsituationer.

– Nu utvecklar och utvärderar Sahlgrenska framtidens patientövervakning. Den här satsningen kommer att betyda mycket för vår visuella vårdmiljö, arbetsmiljön och patientsäkerheten, säger Martin Toresson, Vårdenhetschef på Anestesi 5 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Beslutsstöd

Nu är det ungefär ett år sedan anestesikliniken på operation 5 på Sahlgrenska Sjukhuset fick upp ögonen för smarta glasögon och möjligheten att använda dem som beslutsstöd i anestesisammanhang. Projektet började planeras under hösten 2017 och i vår börjar utvärderingen.

Utvärderingen genomförs som forskningsstudier, vilket garanterar att resultaten genererats utifrån vetenskapliga metoder. De smarta glasögonen är anpassade till anestesipersonalens arbetsuppgifter och utvärderingen har fokus på några specificerade arbetssituationer. Utvärderingen kommer att generera användarrespons avseende handhavande, ergonomi, funktion, estetik, nytta och användarnas egna förbättringsförslag.

I projektet samarbetar Sahlgrenska Universitetssjukhuset AN/OP/IVA område 5 med Göteborgs universitet, Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa samt med det partnerskap som driver utvecklingen av SUCCCE, Smart Use of Communication in Complex Care Environment, och består av bland annat Fujitsu Sweden AB, Blekinge Tekniska Högskola och Landstinget Blekinge.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

20 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng