Vilda jakten på smarta kommuner

äldreblodtryck.jpg

Kommuner kan bli bättre på kunskapsutbyte när det gäller att digitalisera verksamheter. Nu startas ett forskningsprojekt på Högskolan Väst för att förenkla samarbetet mellan näringsliv och kommuner.

– Befintliga produkter och tjänster har en potential som bättre kan utnyttjas om gemensamma resurser läggs på samarbete och gemensam kunskapsutveckling. Det är också spännande att arbeta gemensamt med teknik- och vårdforskning som det blir här. Vi känner oss därför mycket motiverade att jobba vidare med detta, säger Berit Forsman, Institutionen för hälsovetenskap på Högskolan Väst.

Mycket av arbetet i landets 290 kommuner handlar idag om att effektivisera sina verksamheter med hjälp av nya digitala verktyg. Inte minst smart välfärdsteknik kan gynna kommuner i sina omvårdnadsverksamheter. Det kan till exempel handla om tillsynskameror eller digitala påminnelser att man ska ta sin medicin.

En av utmaningarna är dock att identifiera vilka verktyg som är lämpligast vart.

– Vi har bedrivit ett förprojekt som visar att det inte räcker med tillgång till teknik ensam, utan att organisation, kompetens, information och kommunikation kan vara avgörande för en effektiv innovations- och förändringsprocess. Vi lärde oss att det är långt svårare att komma igång med välfärdsteknologi än du tror, trots att teknikerna och verktygen utvecklas, säger Ann Svensson, projektledare på Institutionen för ekonomi och IT på Högskolan Väst.

Forskningsprojektets syfte blir att söka förbättra och förenkla samarbetet mellan näringsliv och kommuner.

Källa: Högskolan Väst

8 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i vårdenFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng