Samarbetet som ger smartare nät

Möjligheten att använda nätet för att prioritera och samtidigt ha koll på säkerheten är några funktioner som har utvecklats gemensamt av Apple och Cisco. Peter Jerhamre berättar om de nya lösningarna och hur de kan användas.

Det är nästan precis ett år sedan jag satt här förra gången och då pratade vi om vad vår lansering tillsammans med Apple innebar. Vi hade tagit fram flera nätförbättrande egenskaper som att Apple-enheter roamar snabbare, det vill säga förflyttar sig snabbare mellan accesspunkter i ett Cisco-nät och även drar nytta av öppna standarder som gör att klienter får ett mycket bättre beteende i närverket. Och vad vi också lanserade då var att verksamheten kan välja vilka applikationer som ska vara prioriterade.

Men nu för några månader sedan kom det en fas två på samarbetet. Vad innebär det?

Ja, i somras lanserade vi steg två som innebär att det finns möjlighet att även prioritera Mac OS-enheter. Så att man på samma sätt som med profiler kan beskriva vilka applikationer som kan gå med företräde för verksamheten.

En annan intressant del är klient analytics-funktion, vilket är extra värdefullt vid trådlösa nät. Apples IOS-enheter beter sig som en sensor och kan berätta hur klienten uppfattar nätet, som exempelvis accesspunkter, signalstyrkor från accesspunkterna och även nedkopplingskoden och allt presenteras i vårt övervakningssystem, vilket är en mycket uppskattad funktion för nätadministratören.

Den tredje delen som lanserades i somras var en app som kallas Cisco security connector. Det är en säkerhetsapp som säkerställer att man surfar på ett kontrollerat sätt genom att använda Cisco umbrella som DNS-server. Dessutom finns funktionen Clarity som bygger på Cisco AMP och ger möjlighet att koll på eventuella hot.

Det är många nya funktioner. När kommer fas tre?

 Jag vet inte säkert när fas tre kommer men vi kan vara säkra på att man jobbar hårt i vårt gemensamma innovationscentrumet i USA så jag förväntar mig att det kommer både en fas tre och fas fyra och jag ser fram emot att höra mer vad som kommer att ingå där.

31 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng