Nissan läser dina tankar

man syns i backspegeln gäspandes i sin bil.jpg

Biltillverkaren Nissan har nu utvecklat ett system som kan läsa av din hjärna och hjälpa dig att snabbare utföra de beslut du fattat.

– När människor tänker på självkörande bilar har de en väldigt osäker vision av framtiden där människor överlåter kontrollen. Där gör B2V det motsatta, genom att använda signaler från människans egen hjärna för att göra körningen ännu mera spännande och rolig, säger Nissans Executive Vice President Daniele Schillaci i ett pressmeddelande.

Läser signalering i hjärnan

B2V står för Brain-to-Vehicle (hjärna-till-fordon) och är den senaste utvecklingen inom Nissan Intelligent Mobility, och ska bland annat verka för en säkrare körning.

Med hjälp av sensorer som mäter signaler i hjärnan som är inblandade i rörelseaktivitet kan bilen påbörja en inbromsning uppemot en halv sekund tidigare än du själv trycker på pedalen.

Läs mer: Ansiktsigenkänning i ny elbil

Tekniken skulle även kunna användas till att ändra miljön i själva bilen för att anpassa synfältet för föraren, beroende på vem det är som kör.  

– Den potentiella tillämpningen av den här teknologin är fantastisk, säger Dr. Lucian Gheorghe, senior innovation researcher vid Nissan Research Center i Japan, som leder B2V-forskningen.

Källa: Nissan

8 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng