Återvinn 24 januari

korsbarsblommor-pa-gren.jpg

Varje år slängs 50 miljoner ton it-produkter och annan elektronik i hela världen. Avfallet innehåller värdefulla metaller men också hälsofarliga ämnen som ofta släpps ut i naturen och riskerar vår hälsa. #CircularElectronicsDay uppmärksammar problemen och visar på andra lösningar.

– Syftet med #CircularElectronicsDay är att uppmärksamma nyttan med återanvändning och att man ska dela med sig av sina tips under hashtaggen. Tillsammans kan vi inspirera varandra att återanvända mer och se till att produkter får ett andra liv i stället för att samla damm på kontoret eller i byrålådan, säger Andreas Rehn, kravutvecklare för hållbarhetscertifieringen på TCO Certified.   

Produkter som fungerar har rätt att få en andra chans innan de samlas in som avfall och tjänsterna för detta måste synliggöras och utnyttjas av fler. Dessutom behöver förutsättningarna för att återanvända och återvinna it-produkter och annan elektronik bli bättre. Därför utropar samtliga deltagare i projektet ELAN, Elektronik ska återanvändas, den 24 januari till #CircularElectronicsDay.

Företag viktiga

Tillsammans med alla privatpersoner kan stora företag och offentliga aktörer bidra till återanvändning. De har även möjlighet att ställa krav på att produkterna ska vara återbrukade eller designade för återbruk.

#CircularElectronicsDay och ELAN

#CircularElectronicsDay syftar till att främja återbruk av elektronik. Bakom står IVL Svenska Miljöinstitutet, Chalmers Industriteknik, Blocket, Elkretsen, Recipo, TCO Development, Inrego, Samsung, Lenovo och Elgiganten.

Alla organisationerna är deltagare i forskningsprojektet ELAN, Elektronik ska återanvändas, som finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas via det strategiska innovationsprogrammet Resource.

En förutsättning för att kunna sälja en elektronikprodukt vidare är att den upplevs som attraktiv av köparen och kan fungera väl under en rimlig tid framöver. Utvecklingen av it-produkter går snabbt och produkter som inte ligger i framkant blir snabbt omoderna. Därför är hög produktprestanda och utfasning av farliga ämnen som ersätts med bättre alternativ viktiga faktorer ur flera perspektiv.

– Professionella återförsäljare kan inte sälja produkter som innehåller ämnen som förbjudits enligt lag, även om dessa ämnen var tillåtna när produkten tillverkades. Därför strävar vi efter att kraven i TCO Certified ska ligga flera steg före kemikalielagstiftningen, och att tillverkarna använder granskade och godkända kemikalier i så hög utsträckning som möjligt, säger Andreas Rehn.

#CircularElectronicsDay finns på Facebook med råd och tips till privatpersoner och företag om återvinning och återanvändning av it- och elektronikprodukter.

25 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng