Toyotas mänskliga robot

Robot som en manniska_2.jpg

Toyota har utvecklat en människoliknande robot som kan spegla en människas kroppsrörelser i detalj. Tekniken kan få stor betydelse för såväl fjärrstyrning i katastrofområden som för personer med funktions­nedsättningar.

T-HR3, Toyota Humanoid Robot 3, är en människoliknande, humanoid, robot som fjärrstyrs av en person som sitter i en manövermodul bredvid eller på långt avstånd från roboten. Den som styr roboten har ett antal sensorer kopplade till armar och ben och ser via VR-glasögon det som robotens kameror ser.

T-HR3 är utrustad med ett tryckkänsligt servosystem som innebär att den som manövrerar roboten med hög precision kan styra exakt hur mycket kraft som ska läggas bakom de olika rörel­serna. Manöver­modulen ger också fysisk återkoppling, så att det går att ”känna” de föremål som roboten hanterar.

Många uppgifter

Roboten kan underlätta för personer med funktionshinder som inte kan klara vissa uppgifter eller rörelser med sin egen kropp. Den kan också användas för fjärrstyrning av olika arbetsmoment inom till exempel medicin eller i katastrofområden. Mycket av kunskapen kring robottekniken kommer även att kunna utnyttjas vid utvecklingen av mer självkörande fordon.

Toyota har arbetat med robotutveckling sedan 1980 och företagets Partner Robot-team har kunnat dra nytta av Toyotas erfarenheter inom fordonsteknik för att skapa mobilitetslösningar för bland annat sjuk­vård, äldrevård och för personer med funktionsnedsättningar. Omkring 200 personer arbetar inom robotdivisionen, varav ett drygt tiotal har varit sysselsatta på heltid med utvecklingen av T-HR3.

Källa: Toyota

28 december 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto toyota

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng