Språngbräda till jobb för nyanlända

Arbetsklader 50_2.jpg

För att korta vägen till arbete tar SGU fram jobbguiden Geopraktisk som ska hjälpa nyanlända förbereda sig för jobb som borrtekniker.

– Det byggs mer i Sverige än det gjort under de senaste 40-50 åren och då behövs det borrning, liksom för brunnar, bergvärme och prospektering av gruvor. Det är ett yrke med goda möjligheter och en arbetsmarknad i hela Sverige, säger Pontus Westrin, statsgeolog vid SGU, Sveriges geologiska undersökning, och projektledare för satsningen Geopraktisk.

Det började med ett regeringsuppdrag för lite drygt tre år sedan för att öka kunskaperna hos bland bland annat skolelever och allmänhet om geologins betydelse för samhället. Resultaten genererade fler bra idéer som SGU valt att gå vidare med.

– Inom ramen för regeringsuppdraget tog vi fram en skolportal, Geologisk, för högstadiet och gymnasiet med övningar och lärarhandledning om hur geologi är viktigt, till exempel i samband med byggprojekt. Vi fick höra att ett byggföretag använde materialet för att utbilda sina nyanställda och här föddes idén om att utveckla något motsvarande för vuxna arbetssökande.

Lovande framtid

Pilotprojektet fick finansiering av Tillväxtverket i maj 2017 och i januari 2018 lanseras jobbguiden Geopraktisk som ska hjälpa nyanlända förbereda sig för att praktisera och utbilda sig till borrtekniker som är ett yrke med ljusa framtidsutsikter.

Vi vill att sajten ska vara transparent och visa jobbet som det ser ut. Det är viktigt både för oss och för branschen.

Pontus Westrin, statsgeolog vid SGU och projektledare för Geopraktisk

Geopraktisk kommer att finnas tillgänglig utan kostnad via SGUs webbplats. För att utveckla innehållet har SGU bland annat bollat idéer med borrbranschen.

– Vi har tänkt oss att Geopraktisk ska vara en språngbräda som förbereder deltagarna för en eventuell framtid som borrtekniker. Genom kontakterna med borrbranschen vet vi till exempel att säkerhetsaspekten av jobbet är ett viktigt område och det har vi lyft. Man ska också få en känsla av vilka arbetsmiljöer man kan vänta sig. Vi vill att sajten ska vara transparent och visa jobbet som det ser ut. Det är viktigt både för oss och för branschen.

Fria händer

Materialet bygger på statiska bilder med rörliga moment, till exempel en borrmaskin i arbete, och filmade intervjuer med yrkesaktiva borrtekniker och de som utbildar sig till framtidens borrare. Här finns också en Q&A om villkor, löner och annat viktigt. Jobbguiden erbjuder även övningar som tränar kunskap om hur borrmaskiner fungerar och hur man jobbar med säkerhet. Det finns även ett frivillig kunskapstest för den som vill utmana sig själv. Sajten är utvecklad på enklare svenska och ska fungera som material inom SFI.

– Syftet med övningarna är att lära ut de kunskaper som behövs innan man kommer till arbetsplatsen, exempelvis hur man undviker olyckor på bästa sätt. Det är även viktigt med yrkessvenska, bland annat av säkerhetsskäl. Som stöd finns illustrationer och ordböcker som hjälper med fackspråk.

Om pilotprojektet Geopraktisk får ett bra mottagande finns planer på att ta fram motsvarande utbildningsmaterial för gruvnäringen och bergmaterialbranschen, och potentiellt fler branscher där kompetens behövs.

– När vi har gjort material för skolan styrs det av läroplaner och annat och det har varit roligt men svårt att ta fram ett utbildningsmaterial där vi har fria händer att utforma innehållet. Nu hoppas jag att Geopraktisk verkligen kan göra skillnad och hjälpa människor till bra utbildning och jobb, avslutar Pontus Westrin.

11 december 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i skolanFoto bloody honey

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng