Merck hjälper ofrivilligt barnlösa

Läkemedelskoncernen Mercks senaste tjänst inom e-hälsa erbjuder ofrivilligt barnlösa experthjälp i rättan tid.

Hur jobbar Merck med digitalisering?

– Det började under ett ledningsmöte för ungefär två år sedan när vi diskuterade hur Sverige kan bidra till Mercks utveckling på en global nivå. Vi är ett litet land men är duktiga på digital innovation. Vi har ett antal unicorns och vi har kompetens i världsklass. Vi har också en digital medvetenhet som gör Sverige till ett bra land att utveckla och testa olika digitala lösningar.

Ni har tagit fram en smart app där man kan uppleva hur det är att leva med MS. Vad har ni mer gjort?

– Förutom MS är fertilitet ett stort område för oss och där har vi ett samarbete med företaget Natural Cycles, som har fått ett av världens första godkännande av ett digitalt preventivmedel. De har också ett stort antal användare som vill bli gravida men inte lyckas. Vi ser att många av de användarna inte söker hjälp eller söker hjälp för sent. För den gruppen har vi utvecklat en hänvisningstjänst för att så snabbt som möjligt få hjälp på en fertilitetsklinik.

Hur fungerar hänvisningstjänsten?

– Den identifierar behov utifrån ett antal olika parametrar som ålder, menstruationscykel och vikt och kan på så sätt identifiera användare som troligtvis inte kommer lyckas bli gravida på naturligt sätt.

Hur hittar ni smarta lösningar som bidrar till Mercks framgång?

– Vi har en väldigt tydlig partnerstrategi och en global teknologiscanning där vi försöker hitta partners som vi tror kan vara intressanta att arbeta med, och försöker hitta ett gemensamt intresse eller område som vi kan driva och utveckla tillsammans.

Är det verkligen så enkelt som det låter?

– Nej, vi misslyckas ofta men jag tror det är en viktig del av processen. Vi vill hitta något intressant att testa, vi testar det och utvärdera sedan hur vi går vidare. För att inte investerar tid och resurser i något som inte fungerar i längden behöver vi göra den utvärderingen så tidigt som möjligt i processen. Som it-chef är jag väldigt delaktig i det här arbetet tillsammans med flera medlemmar från våra digitala satsningar runt om i koncernen.

Vad säger organisationen om arbetet som ni gör?

– Generellt är man positiv med reservation för att det är ett nytt sätt att arbeta inom hälsa och sjukvård som är ett ganska traditionsbundet område. Och det är traditionellt av goda skäl för det är väldigt viktigt att göra rätt. Så det vi gör är disruptivt i vår bransch och det är en stor förändringsresa som vi gör internt.

 

 

7 december 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth noredigit Foto Fredrik Kron, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng