Robotar avlastar Lantmäteriet

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.

– Vi jobbar med innovation där vi ser att det också finns en nytta för verksamheten. Det handlar om att testa sig fram och tillåta oss själva att göra det. Vi undersöker till exempel möjligheter att använda blockkedjor vid fastighetsaffärer, där vi nu är inne i en tredje fas. Tekniken fungerar, och nu undersöker vi hur det skulle kunna fungera i praktiken, säger Torbjörn Bäckström, CIO Lantmäteriet.

Ni jobbar även aktivt med återtag och återvinning?

– Ja, vi jobbar stort nu med så kallade moderna kontor; att de som till exempel jobbar med två skärmar ska gå ner till en widescreen-skärm för att spara på miljön. Överhuvudtaget tittar vi mycket på energiförbrukning och jobbar omfattande inom Lantmäteriet med dessa frågor, vilket går hand i hand med it-arbetsplatsen, och det är kul, säger Maya Olsson, funktionschef IT-arbetsplats Lantmäteriet.

Har ni något nytt projekt på gång?

– Ja, just nu håller vi på att titta på så kallade RPA-lösningar, Robot Process Automation. Det handlar om mjukvarurobotar som kommer att läsa av dokument och skicka in informationen digitalt i våra system, säger Torbjörn Bäckström.

– Det kan innebära att vi avlastar personal och att roboten hjälper till att ta över lite enklare och tråkigare frågor i vår interna servicedesk, säger Maya Olsson.

Är det någonting ni skulle behöva jobba mer på?

– Ja, på hela Lantmäteriet i stort behöver vi jobba övergripande med hela digitaliseringsfrågan. Många tänker sig att digitalisering är it, och det är ju inte det, och inte för oss heller. För oss handlar det i grund och botten om en verksamhetsutveckling. Digitaliseringsidéer kan ju komma från alla håll, säger Torbjörn Bäckström.

20 september 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng