Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Nvidia tar nästa steg inom VR

Quadro_960x640.jpg

Det stora genombrottet för VR är i faggorna när Lenovo samarbetar med Nvidia för att skapa en ny, modern designplattform. 

Nu kan du promenera omkring i ditt drömhus innan spaden till bygget sätts i marken. Lenovos hårdvara och Nvidias VR-plattform öppnar för effektiva designprocesser där kund och designteam tidigt kan testa idéer med liten risk för senare ändringar.

– När man bara kan se det på en skärm är det svårt att föreställa sig hur det planerade huset kommer att se ut och vilken inredning som passar bäst. Med VR tar man steget in i en värld där man får en högupplöst vy över byggnaden i verklig storlek. Nu kan du alltså gå runt i och interagera med ditt framtida hem, säger David Weinstein, chef för professional VR, Nvidia.

VR är en ny marknad för Nvidia som etablerat sig som tillverkare av grafikprocessorer.

– Vår utmaning har varit att ta fram grafikprocessorer som klarar 90 bilder per sekund synligt på två parallella skärmar. Och det har vi lyckats med. Nu kan VR användas som ett designverktyg för att skapa en digital modell tidigt i processen, allt för att få en verklig känsla för hur det kommer att se ut.

Hur fungerar det?

– Om vi ​​tittar på själva arbetsflödet så finns det flera olika designverktyg, som Rhino och SketchUp, som används för att ändra form, finish och flytta väggar med mera. Men nu kan kunden uppleva den digitala modellen och på så sätt få en känsla för designen innan något byggs.

Ett bra exempel är Nvidias nya huvudkontor Endeavour som byggs i Santa Clara, Kalifornien. Med hjälp av VR-tekniken kunde konstruktörerna se hur det naturliga ljuset skulle falla inne i byggnaden och var det skulle bli som varmast – och det innan spaden sattes i marken.

Flygplansdesign på en ny nivå

David Weinstein berättar att designprojekt som rör byggnader, flygplan, bilar och möbler kan tas till en ny nivå med VR. Besparingar i tid och pengar är bara ett par av fördelarna som bekräftas av projektet i Santa Clara.

– När beställaren kommer in i designprocessen på ett tidigt stadium blir det mindre förändringar i senare skeden. En mer abstrakt men lika viktig fördel är kundnöjdheten när beställarens önskemål och förhoppningar kan överträffas. 

Vad är viktigt att tänka på?

– Tre saker krävs för att det ska fungera på bästa sätt: det viktigaste är grafikprocessorer som klarar 90 bilder per sekund på två parallella skärmar. Nästa faktor är skärmen och tack vare utvecklingen inom mobiltelefoni så har alla råd med det i dag. Den tredje är tracking som mäter din position och förhindrar att ditt virtuella jag liksom flyter omkring. 

Nästa steg i utvecklingen?

– Intresset för VR har exploderat de senaste två åren. Det som kommer att hända, som med all teknologi, är att det blir snabbare, enklare och billigare. Ett exempel på vad framtiden kommer att bjuda på är vår lösning Holodeck, som gör det möjligt för flera personer att interagera i samma VR-miljö. 

Att addera professionell VR till sin designverksamhet ger stora fördelar för samarbetet och kommunikationen i projektteamet och med kunden, berättar André Betancourt, nordisk affärsutvecklingschef på Lenovo.

– Företag som i dag arbetar med 3D-design kan enkelt ta sina applikationer in i den virtuella världen. De 3D-modeller som skapats kan i regel användas i en VR-värld. Och den stora fördelen är att VR låter kunder uppleva platser, idéer och visioner med alla sinnen. 

Lenovo kommer att lansera flera nyheter inom området: under sommaren släpps en Augmented Reality-plattform som enbart kräver en mobiltelefon för att fungera. Och i höst kommer deras VR-glasögon för PC, kompatibla med alla applikationer – samt en helt fristående VR-plattform som inte behöver något mer än glasögonen för att fungera.

Lenovo_960x640.jpg

Så skapar du VR

Lenovo och Nvidias plattformar för att skapa virtuellt innehåll:

Bärbar VR Lenovo ThinkPad P71

Processor Intel Core i7-7700HQ

Grafik NVIDIA ® QUADRO ® P4000

RAM Minne 16GB

Lagring 256gb PCIe SSD

Operativsystem Windows 10

 

Stationär VR Lenovo ThinkStation P320

Processor Intel Core i7-7700

Grafik NVIDIA ® QUADRO ® P4000

RAM Minne 16GB

Lagring 256gb PCIe SSD

Operativsystem Windows 10

                 

 

30 maj 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Daniel Retzdigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng