Hackathon för ökad integration

Lorna Bartram2.jpg

Lorna Bartram arbetar med projektet Integration med mobilen.

Appen Pairent hjälper nyanlända barnfamiljer att få kontakt. Lösningen är resultatet av ett hackathon på temat integration som arrangerats av Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.

– Projektet riktar sig till arabisktalande nyanlända i Sverige och syftet är att utveckla mobila stöd för bland annat språkutveckling. I arbetet utgår vi från deras behov och vi kartlägger detta genom fältstudier och intervjuer. För att få nya, spännande, idéer höll vi nyligen i ett hackathon. Tanken var att ta fram nya typer av appar som kan underlätta integrationen och lära nyanlända språket och hur samhället fungerar, säger Lorna Bartram, projektassistent för projektet Integration med mobilen.

Projektet Integration med mobilen startades av forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola och av AMIF, Asyl, Migrations- och Integrationsfonden. Som en del i det projektet arrangerades ett hackathon i Göteborg i april.

Bland deltagarna under de två dagarna fanns studenter och doktorander från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, med inriktningar som programmering, interaktionsdesign, språkteknologi och interkulturell kommunikation. Baserat på forskning om allt från mobila lösningar till språkinlärning hade Lorna Bartram och hennes kollegor tagit fram olika teman som utgångspunkt för arbetet.

Hackathon2.jpg

Deltagarna spånade appar på flera olika teman.

– En grupp skapade en app där man lärde sig språket via recept, en annan samlade all information om evenemang, språkinlärningskurser och information om asylprocessen i lösningen Make Sweden Home. En app hette Pairent och den kopplade ihop olika familjer med varandra baserat på barnens ålder. En annan app skapades för att ge nyanlända hjälp i vardagliga situationer som mataffärer, bibliotek och kaféer.

Hackathon3.png

En app kan förenkla vardagen för nyanlända.

 Vad händer framöver i projektet?

– Vi har precis avslutat ett par fältstudier som vi nu analyserar. Och parallellt med det planerar vi en första iteration av en kommande integrations-app. Den är under utveckling än så länge, men inom ett par månader ska vi ha prototyp färdig som vi kan testa. Deltagarna som deltog i vårt hackathon får möjlighet att presentera sin prototyp vid Minclusions konferens i Göteborg i juni.

21 april 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Daniel RetzDigitFoto Johanna Hillgren/Göteborgs universitet

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning