Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Open source allt viktigare för Microsoft

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetod för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

Text Karin Arnell Foto Red Hat 27 oktober 2016 digit

optolexiajpg.jpg

— Det är som att gå på en konferens och träffa nya människor som man har en massa saker gemensamt med utan att man hade en aning, säger Anders Wendt, affärsområdeschef för moln & företag på Microsoft.

Samarbetet mellan de båda företagen är en överraskning för många, inte minst med tanke på hur de traditionellt har positionerat sig – som företrädare för open source respektive kommersiell programvara.

DSC_2066.jpg (1)

Anders Wendt, affärsområdeschef för moln & företag på Microsoft.

Men liksom de andra stora teknikjättarna använder och bidrar också Microsoft till open soure sedan flera år. En tredjedel av företagets molnleverans består nu av open source och när det gäller nya installationer är det ungefär hälften.

— Vi har jobbat i det tysta. I dag investerar och bygger vi väldigt mycket i open source i vår molnplattform. Men de första åren var det ingen som riktigt trodde att vi menade allvar.

Han konstaterar att allt fler tröttnade på den tidigare polariseringen och maktkampen där ingen vann. I stället spred sig en mer pragmatisk syn som bottnade i att man ville lösa problem och faktiskt hade saker att lära av varandra – vissa problem är bättre att lösa i open source, andra i kommersiell programvara.

Många såg oss som en besserwisser

— Det som låg Microsoft i fatet var att vi av många i open source-communityn uppfattades som en besserwisser. Genom att erkänna att de också gjorde bra saker kunde vi starta en dialog.

Det nya samarbetet handlar om marknadsfrågor och gemensam bearbetning av kunder för att kunna jobba med dem tillsammans.

Läs mer om open source

Artikeln om det nya svenska samarbetet mellan Microsoft och Red Hat är den fjärde och sista delen i vår serie om open source. Vi har tidigare berättat om bland annat SKL:s syn på fenomenet, som de flesta anser just nu driver innovationen. Du har också kunnat läsa om Försäkringskassans arbete med öppen källkod och ta del av hur Ted Schönbeck, Red Hats teknikchef i Norden, resonerar.

— Red Hats produkter är supporterade i vårt moln, Azure, och de har godkänt oss som molnleverantör av Red Hat. När it mer blir en verksamhetsfråga ställs krav på allt från flexibilitet och snabbhet till att få ut applikationer, snabba upp processer och betjäna kunder bättre. Det är det som vi kan göra genom att köra Red Hats lösningar i våra moln.

Som exempel på vad som finns i Azure nämner han ett för tillfället hett område – maskininlärning, där datorer lär sig människors beteendemönster för att kunna förutspå framtida beteenden.

— Microsoft har gjort en ren open source-implementation, som bland annat används av forskare på Karolinska som jobbar med dyslexi. Genom att studera små barns ögonrörelser kan man avgöra sannolikheten för dyslexi många år före skolan.

Microsoft Redhat Partnerskap

  • Microsoft blir del av Red Hat Certified Cloud and Service Provider program  och därmed blir Microsoft Azure  molnplattform för Red Hat’s produkter.
  • Red Hat kunder kan flytta sina existerande abonnemang till Microsoft Azure med Red Hat Cloud Access.
  • Företagen har överrenskommit att arbeta fram stöd för .NET i Red Hats’ produkter samt stöd för att hantera virtuella maskiner i Microsoft Azure med Red Hat CloudForms.
  • Företagen sätter upp en gemensam support funktion för att bäst stödja kunder om väljer att använda Red Hats produkter på Microsoft Azure.
  • Microsoft och Red Hat har lokalt för första gången avtalat om att starta gemensam marknadsföring genom Microsoft’s deltagande på  Red Hat Forum i Sverige och de Nordiska länderna.

Rekommenderad läsning

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Riksdag Sverige

Sveriges AI-miss

29 jun 2020 digit

Sverige har missat möjligheten att AI-utbilda korttidspermitterade under coronapandemin. Nu behöver vi som land få till en demokratisering av tekniken, fokusera hårt på tillämpningar och politiker med mer positiv inställning. Det menar Daniel Akenine, Microsoft och Luka Crnkovic-Friis, Peltarion. 

timmerstockar på hög med ljusblå himmel i bakgrunden.jpg

Smart virkesmätning

6 maj 2020 digit

Efter att ha tränat på att mäta upp virke har en AI tagit anställning hos skogsnäringsaktören Biometria. Nu används den som stöd på tre mätplatser.

sveriges-riksdagshus.jpg

Öppen data för Sverige

16 apr 2020 digit

Inför öppenhet som standard, ta bort avgifterna för särskilt värdefulla datamängder och koordinera svensk datapolitik. Det är tre av punkterna som DIGG föreslår att regeringen ska ta ställning till. 

flera gamla telefonlurar i luften i olika färger.jpg

Teams nu i Slack

2 apr 2020 digit

Slack närmar sig Teams och har lanserat en app som gör att användare kan ringa in till Temas. Intresset har hittills varit mycket stort.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

autopilot-i-ett-flygplan.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Bodens nya autopilot

25 feb 2020 digit

Alla nya datorer i Boden kopplas numera till Microsofts tjänst Autopilot, ett verktyg som förenklar för både skolelever och anställda. För att få teknisk hjälp har kommunen en chattbot dit elever kan vända sig med sina frågor. 

blurrig liten matbutik med två personer.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Mycket data, liten server

21 feb 2020 digit

Redan 2025 spås tre fjärdedelar av all data bearbetas och lagras där den samlas in. Med Lenovo Edge Server säkras datahanteringen för butiker, byggarbetsplatser och mindre bolag.