"Den fjärde it-eran är här!"

BiriSingh-bild_960x640.jpg

Den fjärde it-eran är här och den fokuserar på både personcentrerad och maskincentrerad digitalisering. Det menar Zorawar Biri Singh, CTO på Cisco.

– De senaste fem, sex åren har vi jobbat mycket med att digitalisera personliga enheter och samarbetsytor. Nu börjar vi även gå mot att digitalisera maskiner för att skapa en uppfattning om miljön och aktuatorerna i samhället. Jag tror att om tolv till 18 månader måste alla ha någon form av maskininlärning i sina produkter, annars är man inte längre relevant. Analytics kommer också starkt när man ska ta hand om miljarder uppkopplade enheter, säger Biri Singh.

Det må vara en klyscha, men "software is eating the world" är faktiskt sant.

Zorawar Biri Singh, CTO, Cisco

I kärnan av den nya it-eran finns mjukvaran. I grund och botten behöver alla företag vara mjukvaruföretag menar han. Som exempel tar han Fedex.

– De ser sig inte som ett logistikföretag utan som ett mjukvaruföretag som satsar på att förstå kunderna. De har koll på vad kunderna köper, hur stora paketen är, hur flödena ser och där finns det stora värden. Genom appar vill de leverera nya upplevelser för kunderna. Det är som man brukar säga; ”software is eating the world”. Mjukvara är verkligen den stora nyckeldrivkraften till digitalisering, säger Biri Singh.

Ett av de stora misstagen företagen gör när de vill digitalisera verksamheten är att de inte har något tålamod.

– De vill koka havet så att säga, och införa alla förändringar över hela företaget. Börja istället med en liten avdelning, ge dem mandat och låt dem misslyckas. Att misslyckas är ett tecken på framgång när det gäller digitalisering för annars försöker man inte tillräckligt mycket.

Förändrad ekonomi ger nya affärsmodeller

I framtiden tror Biri Singh att företagen kommer att behöva revidera både sin syn på sig själva och på hur ekonomin fungerar.

– Mätvärdena kommer att förändras. Vi kanske börjar mäta företag i antalet API:er vi genererar och i produktivitetsförmåga. Relevansen och värdet i data kommer också att förändras. Med hundratals miljarder event varje dag från uppkopplade sensorer har data en mer begränsad livslängd, minuter eller sekunder. All den här datan kommer att strömmas i realtid och måste därför behandlas i utkanten av nätverket. Det kommer att förändra lagringsmodellerna.

Idag existerar två parallella världar: on-prem-lösningar och molnlösningar. Biri Singh tror att den förstnämnda kommer att komma ikapp de allt populärare molnen.

– Med nästa generations hårdvara tror jag att vi kommer att se innovativa lösningar som gör on-prem nästan lika bra som molnlösningar, vilket kommer att påverka alla dem som idag efterfrågar hybridmiljö.

Fjärde vågens it kommer innebära sammanslagna ekonomier med mer transparens samtidigt som integritetselementet för den enskilda medborgaren blir allt viktigare.

– Vi måste ta till oss det faktum att data kommer att finnas överallt och då blir det viktigare hur vi hanterar den. Jag tycker att man i Europa har varit väldigt progressiva när det gäller integritetsfrågorna. Det här är en tid när alla röster kan höras genom digitaliseringen och som vi på Cisco säger i vår reklamkampanj: det har aldrig funnits en bättre tid att förändra världen.

23 september 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerreroledarskapFoto Marie-Therese Karlberg

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng