Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Service utan avbrott

I Rådhuset, mitt i Umeå, sjuder det av aktivitet i konferensrum, restauranger och festsalar. Krögarparet Mia och Anders Karlsson lägger sin energi på gästerna, maten och servicen. De behövde en it-lösning som fungerar utan deras inblandning.

Text Ulrika Nybäck Foto Malin Grönborg 23 maj 2016 digit

MG_Rex_160322_5646.jpg

Felicia Roxin viker servetter i Brasserie Rex som serverar mat med franska influenser och en norrländsk twist.

Den som står längst upp i Rådhuset ser Umeälven i söder, järnvägen i norr, det välkända promenadstråket Västra Esplanaden i väster och Östra Kyrkogatan i öster. Konferensrummens namn minner om de aktiviteter och auktoriteter som huserat här under 1800 och 1900-tal; Borgmästarens rum, Telegrafen, Stadsfiskalen och skattmasens Drätselkammare.

För mig ska it fungera utan min inblandning och så tror jag många i servicebranschen känner.

ANDERS KARLSSON , ägare av Rex konferens och restauranger

Sedan tjugo år är det Mia och Anders Karlsson och deras 45 medarbetare som ser till att Rådhuset behåller sin dragningskraft.

– Jag brinner för värdskapet, mötet med gästerna och är genuint intresserad av mat, vin och öl. Vår restaurang Rex Brasserie listades nyligen i restaurangguiden White Guide för bästa ölupplevelse och jag har precis utbildat mig till sommelier, säger Anders Karlsson som tillsammans med sin fru Mia äger och driver Rex.

It vital del av kundupplevelsen

En lika viktig del av servicen är it. Konferensgästerna förväntar sig att den trådlösa uppkopplingen i Rådhuset ska vara snabb, stabil och säker.
– De senaste två åren har vi utökat vår verksamhet med fler konferensrum, ytterligare en pub och ett café, men vi hann inte bygga ut it-miljön i samma takt. Vi insåg att vi behövde rycka upp oss när vi fick tipsa gästerna att gå till vissa rum och våningsplan för att få en snabbare uppkoppling.

Anders Karlsson samarbetar sedan flera år med Atea och ringde sin kontaktperson för att få råd och stöd. Samtalet mynnade ut i ett test av den trådlösa lösningen Cisco Meraki och tjänsten molnbaserat nätverk. Testet föll väl ut och några veckor senare monterades åtta trådlösa accesspunkter på väl utvalda platser i Rådhuset, två på varje våningsplan.

Cisco Meraki hos Rex

Följande delar används:

  • Trådlösa accesspunkter för inom- och utomhusbruk ger upp till 900 megabyte per sekund.
  • Integrerad trådlös säkerhet och gäståtkomst.
  • Molnbaserad hantering som passar konferensrum, restauranger, hotell och gallerior.
  • Nätverkshantering, säkerhet och programkontroll sköts centralt från molnet.

– För mig ska it fungera utan min inbladning och så tror jag många i servicebranschen känner. Därför känns det tryggt med en partner som jag kan ringa och fråga om råd, säger Anders Karlsson och kommer på att det numera är han som blir uppringd.

– Eftersom Atea sköter all drift, säkerhet och uppgraderingar av vår it-lösning är det numera de som ringer eller mejlar mig om något inte är som det ska.
När Ateas specialister undersökte förutsättningarna i Rådhuslokalerna trodde de först att de massiva tegelväggarna skulle försvaga signalerna i nätverket. Men den största utmaningen visade sig när det var dags för skarp drift och kortläsarna i restaurangen inte längre fungerade.

– Vi upplevde några svettiga timmar innan Atea upptäckte att en uppgradering av programvaran i kortläsarna skulle lösa problemet. När det var gjort fungerade allt som det skulle, berättar Anders Karlsson.

MG_Rex_160322_5491.jpg

Krögarparet Mia och Anders Karlsson kopplar av med en kopp kaffe på kafé Juliette.
– Inte ens när vi är lediga kan vi låta bli att klura på hur vi kan förbättra verksamheten. Nyligen introducerade vi exempelvis rawfood-fika här på Juliette, säger Anders Karlsson.

En krögarentreprenörs vardag handlar till stor del om att fundera på vad som kan göra gästerna ännu nöjdare – förnya vinlistan, sälja ekologiska rawfood-snacks eller erbjuda gästerna på café och restaurang ett snabbt trådlöst nät. För att utveckla verksamheten ytterligare har Mia och Anders Karlsson glädje av att veta hur länge deras gäster stannar på fiket, i restaurangen eller på nattklubben och vilken service de värderar högst.

– Vårt nästa steg blir att erbjuda gästerna på café och restauranger att logga in på vårt trådlösa nät via Facebook. Då kan vi föra en dialog med dem och publicera erbjudanden, säger Anders Karlsson, innan han ursäktar sig och skyndar mot receptionen. På torget flanerar fredagsglada Umeåbor och turister samtidigt som femtio nya konferensgäster lastar ur sin packning ur taxibilar och börjar bära väskorna mot Rådhuset.

”Många frågor löser vi på distans”

De tjocka tegelväggarna och ölkällaren utgjorde inget hinder för en trådlös it-miljö för Rex verksamhet i rådhuset. Utmaningen dök upp när systemet skulle kommunicera med kortläsaren, berättar Lars Johansson, teknikkonsult på Atea.

Vilka är fördelarna med en molnbaserad lösning?

– Den passar utmärkt för kunder som inte vill lägga tid på support och drift av it. Till en fast månadskostnad sköter Atea planering, installationer, drift och utveckling av it-miljön. Kunden behöver inte investera i hårdvara eller licenser.

Hur sköter ni säkerhet och drift på distans?

– Ateas it-support får ett larm om exempelvis en accesspunkt skulle gå ned eller om någon obehörig försöker ta sig in i nätverket. När något händer löser vi frågan på distans eller på plats hos kunden.

Vilka utmaningar stötte ni på längs vägen?

– När vi skulle testa nätverket i den största restaurangen fungerade inte längre kortläsarna som används vid betalning. Efter en felsökning upptäckte vi att det företag som sålt kortläsarna behövde uppdatera till en nyare programvara. När det var gjort fungerade allt igen.

Varför valde ni att bygga nätverket med Cisco Meraki?

– Det ger ett driftsäkert nätverk med hög kapacitet som ger kunden möjlighet att se statistik över hur många som använder nätverket, hur länge de är inloggade och vilka tjänster de använder. Informationen gör att vi kan anpassa och förstärka nätverket när det behövs.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns?

– Ägarna av Rex planerar att erbjuda restauranggästerna ett kostnadsfritt trådlöst nätverk när de loggar in via Facebook. De planerar också att uppgradera sin befintliga brandvägg till Cisco Meraki MX med 4G internet backup, för att ytterligare förstärka säkerheten och öka stabiliteten i driften.

Rekommenderad läsning

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

Riksidrottsförbundet.jpg

Därför valde riksförbundet trådlöst

24 maj 2016 digit

Bättre täckning, en ökad rörlighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrottsförbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.

318115-helsingborg.jpg

Ciscos nät lyfter kommuner

25 maj 2016 digit

Att införa trådlösa nätverk i kommunerna innebär inte bara stora utmaningar för it-avdelningarna utan även stora möjligheter för alla delar av de kommunala verksamheterna. Det menar Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco och expert på nätverk.

Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg

Handbollsfestival satsar på eventnät

29 jun 2016 digit

Från en liten handbollsturnering med 75 lag för snart tjugo år sedan till ett jätteevent med 60 000 deltagare och besökare ­– Åhus beachhandbollsfestival har vuxit så det knakar och blivit allt mer digitaliserad.

jerhamre.jpg
video

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.

alphace.jpg

Så fick AlphaCE trådlöst

11 apr 2018 digit

Expansiva utbildningsföretaget AlphaCE behövde en säker och flexibel nätverkslösning till samtliga kontor inom bolaget. Det blev molnbaserade Cisco Meraki.

Axfood-ny.jpg

Kundnytta i fokus för Axfood

18 apr 2017 digit

Molnförflyttningar och tjänster som skapar en förbättrad kundupplevelse. Det är några av hållplatserna på den digitala resan som Axfood gör just nu.

riddarholmen-fran-luften.jpg
video

Ciscos smarta lokala lösningar

31 jan 2019 digit

Cisco finns där datan är. Det behövs för att snabbare kunna analysera all data som samlas in av IoT, så att it-avdelningen lättare kan stödja verksamheten. Det menar Ylva Fonselius, systemingenjör på Cisco.

panoramic-aerial-view-of-malmo-sweden.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Ciscos nya nätsatsning

5 apr 2019 digit

Med ett mjukvarubaserat nätverk kan du lättare hantera och anpassa trafiken och samtidigt minska dina kostnader. Lösningen SD-WAN är Ciscos senaste nätverkssatsning och speciellt anpassat för verksamheter med kontor och filialer på flera platser.