Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Voister förklarar

Internet of things

Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.

Text Miguel Guerrero Foto Adobestock 10 januari 2018 Voister förklarar

katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg

Vad är Internet of things?

Internet of things, IoT eller sakernas internet, som den svenska översättningen lyder, är kort och gott en benämning på att allt fler apparater kopplas upp mot internet. Det är alltså inte ett parallellt internet enbart för saker utan samma internet som du använder för att skicka mejl, kolla Youtube-klipp och läsa Voister. Beroende på vilken prognos man läser beräknas allt från 30 till 80 miljarder enheter vara anslutna till internet om drygt två år.

Läs mer: IoT äntrar båtvärlden

Läs mer: Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

Vilka enheter då?

Alla typer av enheter inbegrips i Internet of things: kylskåp, lampor, sensorer, självkörande bilar, apparater på sjukhus. Bara fantasin sätter egentligen gränser för vad som kan kopplas upp med dagens teknik.

Läs mer: Kiruna flyttar till hållbarhet

Läs mer: Modio har koll på IoT-säkerhet

Vad ska det vara bra för?

Allt. Ett vanligt exempel är smarta hem där du kan läsa av strömförbrukning, justera temperaturen, reglera ljuset, slå av och på luftkonditioneringen och till och med låsa upp dörren med hjälp av din mobiltelefon. Sensorer i trafikflödet kan när de kopplas samman användas för att skapa en mer dynamisk och optimal trafikmiljö. Inom vården tittar man mycket på möjligheten med internet of things för att exempelvis kunna erbjuda en trygg och övervakad sjukvård i hemmet. 

Läs mer: Sverige start-up favorit för Husqvarna

Läs mer: IoT är Coors nya vapen

I en större skala kan till exempel en stad kopplas upp för att kunna dirigera bilister till lediga parkeringar, övervaka och rapportera om luftkvaliteten, varna parkförvaltningen om att tömma fulla papperskorgar, förmedla information om kulturevenemang till besökare och så vidare.

Läs mer: Så blir svenska företag IoT-proffs

Läs mer: Klockan som hittar din telefon

Hur fungerar det?

Genom att bygga in sensorer i olika enheter tillsammans med möjlighet till trådlös uppkoppling kan dataflödet från enheterna sändas vidare via internet och användas för exempelvis dataanalys eller automatiserade kontrollfunktioner. Dataflödet från sakernas internet blir framför allt värdefull när det kan kombineras med artificiell intelligens, big data-analys och andra moderna tekniker. Då kan mycket av de tidstunga och ineffektiva arbetsmomenten rationaliseras och automatiseras vilket kommer att frigöra resurser som kan läggas på annat håll.

Läs mer: Ny forskning säkrar IoT

Läs mer: IoT sparar tid på akuten

Finns det några risker?

Precis som med allting annat som kopplas upp är säkerheten en mycket viktig faktor även för sakernas internet. Många säkerhetsexperter menar att den aspekten ofta glöms bort i samhällets iver att koppla upp allt möjligt.

Läs mer: Smarta hem hackas

I och med att sakerna som ansluts till internet ofta är små och begränsade i sin omfattning är det lätt att tro att de inte kan göra någon skada även om man inte skyddar dem, men blotta volymen som kopplas upp gör dem till ett farligt verktyg i fel händer. Man har redan använt tusentals uppkopplade webbkameror i ett stort botnätverk för att överbelasta servrar. Därför bör man använda samma sunda förnuft när man kopplar upp termostaten som när man köper en ny dator.   

Rekommenderad läsning

Autonoma bilar skapar möjligheter och hot

12 aug 2016 säkerhet

AdobeStock_77835007_960x640.jpg AdobeStock_77835007_960x640.jpg AdobeStock_77835007_960x640.jpg

I och med att bilar blir allt mer robotiserade så ökar också hotmöjligheterna. Hackar man en centraluppdatering hos exempelvis Tesla kan man nå höga antal bilar - men de positiva aspekterna är också många. 
– Automation kan innebära klimatbesparingar på 50 procent, säger Peter Georén från KTH. 

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

TelenorConexion_960x640.jpg TelenorConexion_960x640.jpg TelenorConexion_960x640.jpg video

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

smart hem 960640.jpg smart hem 960640.jpg smart hem 960640.jpg video

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Vasteras.jpg Vasteras.jpg Vasteras.jpg video
Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora. 
Inför Digitala strategier

Kiruna flyttar till hållbarhet

25 okt 2017 ledarskap

kiruna2 960640.jpg kiruna2 960640.jpg kiruna2 960640.jpg

Kiruna bygger sin nya stad "härifrån till hållbarheten" och helt enligt kommuninvånarnas önskemål. Stadens kontrollrum med smarta sensorer och IoT är en viktig förutsättning för att nå målen.

Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

ai robot .jpg ai robot .jpg ai robot .jpg

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Där om tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

IoT och mobilitet öppnar för nya attacker

1 jun 2016 säkerhet

AdobeStock_77835007_960x640.jpg AdobeStock_77835007_960x640.jpg AdobeStock_77835007_960x640.jpg

– Det går inte att skydda sig helt, men det betyder inte att man ska gå omkring och vara rädd. Båda sidorna vinner små segrar hela tiden.
Det säger doktor Dorit Dor, chef för produkter på Check Point med över tjugo års erfarenhet av digitalt säkerhetsarbete, under ett Sverigebesök.

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

bergdahl bolwell.JPG bergdahl bolwell.JPG bergdahl bolwell.JPG

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

3 jun 2016 digit

AdobeStock_91512184.jpeg AdobeStock_91512184.jpeg AdobeStock_91512184.jpeg

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.