Satsning på smart byggande

smartbuilt-environment-valjer-projekt.jpg

Nu är det klart vilka projekt som får medel i den femte utlysningen inom det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment. Åtta projekt som ska bidra till digitaliseringen inom samhällsbyggandet får sammanlagt 9,6 miljoner kronor i finansiering. De deltagande organisationerna bidrar med lika mycket.

Utlysningen var inriktad på projekt som handlar om incitament, affärsmodeller och risker för digitaliseringen av samhällsbyggandet, skriver IQ Samhällsbyggnad i ett pressmeddelande.

Projekten som beviljats handlar till exempel om att få in digitaliseringsfrågorna i utbildningen för ingenjörer, processdesign för robotiserad installation av gipsväggar, nya incitamentsstrukturer för transportinfrastruktur och nyutexaminerades potential för att driva på digital innovation i sektorn.

Projekten hanterar också digitala affärsmodeller för bygglogistik, FIM, facility information modeling, affärsmodeller kopplade till obrutet digitala flöden av miljöinformation och digitaliseringsledare i projekt som en ny operativ roll. Arbetat startar under hösten 2018 och pågår i max 18 månader.

Några av de godkända projekten:

  • Processdesign av robotiserad lättväggsinstallation, Andreas Söderberg, Build-r AB.
  • Incitament för ökad digital och hållbar innovation i utvecklingen av transportinfrastrukturen, Johan Asplund, Sweco Civil AB.
  • Digital affärsmodell för bygglogistik på stora byggplatser, Christian Koch, Chalmers tekniska högskola.
  • Nya affärsmodeller kopplade till obrutet digitalt flöde av miljöinformation, Maria Ahlm, IVL Svenska Miljöinstitutet AB.

 

24 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng