Robot för räddningspersonal

brandman-vid-brinnande-hus-pa-natten.jpg

Roboten Smokebot är utvecklad för att hjälpa räddningstjänsten vid insatser under svåra förhållanden. Den samlar information om olycks- och katastrofplatser med mycket begränsad sikt och effektiviserar och ökar på så sätt säkerheten vid räddningsinsatser. Smokebot är resultatet av ett EU-finansierat forskningsprojekt på Örebro universitet.

Den rökseende roboten fjärrstyrs av räddningspersonalen och kan vid behov navigera själv. Förmågan att kunna koppla upp sig mot internet gör att roboten inte tappar kontakten med sin operatör.

– Roboten är unik. Den är utrustad med bland annat gassensorer, radar, laserscanner och värmekamera. I dagsläget finns det ingen robot med denna kombination av olika funktioner, säger Achim Lilienthal, projektkoordinator och professor i datavetenskap vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Smokebot är utvecklad i nära samarbete med räddningstjänsten i Dortmund, Tyskland. Målet har varit en robot anpassad till räddningstjänstens behov vid riskabla insatser. Den kan exempelvis rita kartor över utrymmen fyllda med rök eller damm och på så sätt ge en god bild av en plats där människor inte kan se.

Kunskap om olika gaser

Roboten är även utrustad med gassensorer som inte bara kan detektera olika gaser utan ger också information om både mängden och gasernas utbredning.

I dagsläget tar det ungefär 15-30 minuter för roboten att samla in information från en olycksplats. Det innebär att den inte kan användas vid de mest akuta räddningsinsatserna.

Forskarna har främst utvecklat Smokebot för användning vid olika räddningsinsatser men de många funktionerna öppnar upp för både nya användningsområden och vidareutveckling av de olika sensorerna. Till exempel inom jordbruket där det finns en efterfrågan på robotar som kan se igenom damm.

2 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng