KTH skapar AI för alla

ai-och-pixlat-oga.jpg

Programmet QuantumNet har tagits fram av KTH-studenter som vill få fler att kunna skapa AI-lösningar. Dessutom gör programmet det mer effektivt för AI-experter att utveckla AI-modeller. 

För att skapa AI-modeller krävs kunskaper i programmering, djupa matematikkunskaper och expertkunskap inom AI. Programmmet QuantumNet sänker tröskeln för de som vill skapa AI-lösningar. Det tar bort kodning och programmering samt kravet på djupare kunskap i matematik och AI. Många moment, som visualisering och dimensionsanpassning, automatiseras.

– För att använda QuantumNet räcker det med att man har fått en introduktion till AI. Sedan kan man gå direkt till att skapa AI-modeller, säger Martin Isaksson, som tog civilingenjörsexamen från KTH förra året och som har tagit fram programvaran tillsammans med sistaårsstudenten Robert Lundberg.

Färdiga byggblock

Kodning och programmering ersätts med en drag- och släppfunktion. AI har flera olika metoder och modeller som består av ganska standardiserade byggblock, konstaterar Robert Lundberg.

– Vi representerar de här modellerna som faktiska block i vårt program. Sedan låter vi användaren dra ut dem på en arbetsyta och koppla ihop dem som de vill. Allt strul med hopkoppling och skapande av den faktiska koden fixar vårt program. Det gör att man enkelt kan skapa de AI-modeller man vill ha, säger han.

Betaversion

När programmet väl körs och modellen tränas visualiseras all relevant information i realtid.

– Du kan se hur bra den har blivit, få stickprov på hur ditt resultat ser ut för en specifik input på den nuvarande, icke färdigtränade, modellen, säger Robert Lundberg.

QuantumNet finns för närvarande i en betaversion, men målet är att det ska finnas en skarp version under eller efter sommaren.

9 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng