IoT på menyn hos Dafgårds

Med Billys pan pizza och Karins lasagne serverar snart hundraåriga Dafgårds några av Sveriges mest älskade färdigrätter. Nu testar företaget sensorer i lastbilarna för att säkra kylkedjan och fortsätta överträffa kundernas förväntningar.

– En av de viktigaste delarna när man hanterar fryst mat är att temperaturen är rätt, dels när de tillverkas och dels under distributionen till kunderna, säger Daniel Stenmark, CIO på Dafgård.

Hur vill ni förbättra den processen?

– Vi har startat en pilot där vi sätter ut sensorer i våra lastbilar som distribuerar ut maten till våra omlastningsställen, som ska hjälpa oss att säkerställa att vi inte får någon obruten kylkedja.

Hur kommer de att funka?

– Man sätter sensorer både i släpet och i bilen och dessa skickar sedan signaler till en dator i hytten på lastbilen. När den sedan kommer till en omlastningscentral eller till Dafgårds huvudkontor, så ansluter sig datorn till vårt nätverk där vi samlar in datan på ett säkert sätt till våra databaser, där vi sedan kan behandla och analysera den.

Hur fungerar det nu?

– Idag har vi ett mer manuellt sätt där man är tvungen att plocka ur en enhet ur lastbilen och sedan läsa av temperaturen på den. Det är mer komplicerat och tar längre tid innan man får reda på svaren. Om allt går som det ska rent tekniskt så skulle det här nya sättet innebära att vi får en betydligt snabbare hantering, och vi kan påvisa för kunden att vi håller en obruten kylkedja, eftersom det är A och O.

Är det kunderna som driver på det här initiativet?

– Ja, dessutom finns det mycket livsmedelskrav som vi ska uppfylla, där det här är ett av dem. Så det här är ett sätt att se över hur ny teknik kan förbättra vårt redan goda arbete än mer.

Finns det andra områden ni tittar på?

– I produktionen tittar vi på liknande lösningar. Vi har en mängd produktionslinor och vid varje sådan lina sitter det datorer med sensorer i som vi samlar data ifrån och som vi sen kan ta in och utifrån det fatta beslut. Till exempel kring hur en maskin har gått och att man även temperaturen på maten på linjen hålles inom vissa bestämda mätvärden. Idag gör vi manuella kontroller för att säkerställa att en köttbulle exempelvis håller rätt temperatur, men kan man få in rapporter löpande kan man säkerställa det på det viset. 

När kommer allt att vara på plats?

– I lastbilarna testar vi för att se hur det funkar när bilen är full med mat. Där är vi som sagt väldigt nära. Inom matproduktionsområdet hoppas jag att något på plats till hösten som vi kan bygga vidare på. Vi har haft en proof of concept, men jag hoppas att vi kan börja driftsätta det så snart som möjligt. Det blir en spännande höst, som handlar om att automatisera, effektivisera och säkerställa processer som i slutändan kan generera ett affärsvärde.

12 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng