Säker väg till räddning

drönare ovanför tom landsväg.jpg

Räddningstjänsten i Storgöteborg håller tillsammans med Chalmers Industriteknik och företaget Everdrone på att utveckla ett nytt autonomt navigationssystem för drönare för att de lättare ska hitta till olycksplatser.

– Vi utvecklar en teknikplattform som ger drönare möjligheten att känna av sin omgivning och manövrera med extremt hög precision och säkerhet. Den här typen av system kommer att vara avgörande när man i framtiden vill använda drönare i närheten av människor, exempelvis för tillämpningar kopplat till sjukvård och räddning, säger Mats Sällström, vd för Everdrone.

Läs mer: Göteborgsdrönare räddar liv i Malawi

Med hjälp av autonoma drönare kan räddningstjänsten få bättre överblick för hur de ska hantera och organisera sig vid brand eller andra olycksplatser. Om räddningsinsatserna kan få ett sådant stöd blir det en nytta både för människor och för samhället.

gänget som ska utveckla drönare.jpg

Mats Sällström, Everdrone Torbjörn Petersson, Räddningstjänsten Storgöteborg Maciek Drejak, Everdrone Maxim Chukharkin, Chalmers Industriteknik, är i full gång med att utveckla drönaren som kan förenkla räddningsarbetet för exempelvis sjukvården.

Säkrare än GPS

Chalmers Industriteknik kommer att genomföra ett projekt som finansieras av Vinnova där företaget Everdrone tillsammans med räddningstjänsten ska ta fram ett nytt system som är betydligt mer precist en traditionell GPS-navigering som ofta används idag.

– Genom att kombinera avancerade djupseende sensorer med intelligent mjukvara så kan vi addera en nivå av säkerhet till industriella drönare som idag inte existerar. Vi kan bygga en autonom flygande farkost som agerar på egen hand och på så vis bidra till en mängd samhällsnyttiga funktioner, säger Mats Sällström i ett pressmeddelande.

Tanken är att det nya systemet ska övervaka luften för att se till att den är fri från andra farkoster och hitta den bästa flygrutten, för att sedan själv åka till olycksplatsen. Systemet kommer testköras och fortsätta utvecklas fram tills sommaren 2019. En demonstrationsdag är tänkt att hållas i maj år 2019, då projektet tillsammans med vinnovas andra finansierade projekt visas upp.

26 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Emilia Piensohoit i vårdenFoto Everdrone, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng