Ett samarbete mellan IBM och Voister

Säker storagelösning för vården

tre kirurger opererar.jpg

Inga driftstopp och stor frihet och trygghet. Det är några av fördelarna med IBM:s lagringslösning Spectrum Virtualize. Det menar Göran Lindmark, it-arkitekt infrastruktur på VLL som var bland de första att investera i en virtualiserad lagringslösning.

– Vi har bytt ut vår hårdvara fyra gånger sedan vi skaffade lösningen 2005 men har ändå aldrig behövt ta ner storagetrafiken. Det är en väldigt robust och stabil lösning, säger Göran Lindmark, it-arkitekt infrastruktur på Västerbottens läns landsting.  

Att 2005 använda sig av en virtualiserad lagringslösning kanske låter tidigt, och faktum är att IBM:s lösning vid den tidpunkten var först på marknaden. Nästan omgående efter lansering investerade VLL i Spectrum Virtualize.

Sedan 2010 har VLL ett virtuellt datacenter bestående av två fysiska datahallar och om en incident, exempelvis en översvämning, äger rum så flyttas serverdriften automatiskt över till den andra datahallen. Spectrum Virtualize speglar all data, så om något finns i den ena hallen så finns det även i den andra och inget behöver justeras.

– Vi som landsting har höga krav på tillgänglighet året runt och dygnet runt. Dessutom ökar kraven för varje år och IBM hjälper till att infria dem. Båda datahallarna är alltid i drift och blir det något problem så flyttas serverdriften till den andra.

– För vem vill koppla om all drift i en stor organisation? Det tar tid och användarna kommer inte igång direkt men hos oss tar det bara någon minut så är vi up and running direkt.

Obundna till leverantörer

När man investerar i Spectrum Virtualize så betalar man för hårdvara och en volymbaserad licens. När det gäller de underliggande disksystemen så kan man blanda mellan olika tillverkare om man vill eftersom IBM inte är bundna till någon speciell leverantör. Det ser Göran Lindmark som två stora fördelar, som även uppskattar att administrationen har minskat.

– Vi behöver bara lägga 10-20 procent av en heltid på lagringsadministration, vilket är väldigt lite. Det är också så att livscykelhanteringen numera är väldigt enkel och systemteknikernas arbete har förenklats. Vi är inte konsultberoende på något sätt utan hela kompetensdelen blir mycket enklare än vad vi var med om tidigare.

Vilka är nackdelarna?

– Det skulle väl vara att det blir en komponent till och att det kan bli en komplexare värld rent felsökningsmässigt. Men IBM:s serviceorganisation är ett bra stöd för oss och vi tar hjälp av dem. Så fördelarna är så många fler än nackdelarna.

– Allmänt så är jag förvånad över att alla inte har storagevirtualisering. Man får igen investeringen väldigt snabbt - den är snabb att implementera och det kommer nya funktioner hela tiden. Vi är väldigt nöjda.

20 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng