Ett samarbete mellan HPE Aruba och Voister

Så funkar självläkande nätverk

människa sitter på en brygga och mediterar i ett skogslandskap.jpg

I dagens mobila tider vill det till att nätverket fungerar vart man än vänder sig. Med HPE Netinsight får du full kontroll på samtliga accesspunkter och servrar i ditt nätverk samtidigt som du snabbt får guidning för att rätta till de problem som kan uppstå.

– Netinsight tar hänsyn till användarens beteende och vi samlar inte bara in data från accesspunkter, utan från samtliga delar som bidrar till ditt nätverk. Om något blir fel kan både du och vi snabbt se var felet ligger och du får instruktioner om hur du åtgärdar det, säger Lars Koelendorf, chef för Nordic Region Aruba, HPE.

Nya mobila tider

När du går in en byggnad och märker att du har problem att koppla upp dig via nätverket, brukar it-avdelningen ofta söka efter problem i de närmaste accesspunkterna. Med Netinsight och dess dashboard kan man snabbt se vart felet har uppkommit, vilket förenklar arbetet eftersom det inte nödvändigtvis är så att felet ligger i de närliggande accesspunkterna, utan istället ligger på en dns-server.

Läs mer: Full koll på din it-miljö

Det blir bara vanligare att man kopplar upp sina mobila enheter till nätverket, och antal enheter kan variera mer eller mindre från dag till dag. Man har därmed mindre kontroll på hur de uppkopplade enheterna beter sig och hur många de är, vilket kan påverka nätverkets prestanda.

– En av våra största brukare i dagsläget är University of Washington som har över 150 000 devices och 12 000 accesspunkter. De vittnar om hur mycket bättre kontroll de har fått över hur deras nät används, och kan göra punktinsatser för att förstärka nätverket på de delar av campuset som är högst belastat, säger Lars Koelendorf.

AI hjälper till

En av de huvudsakliga skillnaderna mellan Netinsight och andra felsökningstjänster är AI:n som finns i tjänsten. Den gör att man till exempel kan se hur belastningen normalt ser ut på ditt nätverk, och hur du kan arbeta för att upprätthålla en jämn och hög standard vid alla dina nätverkspunkter.

Lars Koelendorf, HPE.jpg

Lars Koelendorf, HPE

– Naturligtvis tittar vi på hur vi skulle kunna göra maskininlärning ännu bättre. Och det fina är ju att ju fler som ansluter och tillhandahåller sina anonyma data, desto bättre blir systemet på att upptäcka fel, och ge skräddarsydda råd till hur just du kan förändra din nätverksinfrastruktur för att förhöja användarupplevelsen. Överblicken ger dig därmed möjligheten att stänga ner vissa accesspunkter som kanske är överflödiga eller som inte används vid en given tidpunkt, och på så sätt blir du dessutom mer hållbar och grön, säger Lars Koelendorf.

Finns Netinsight tillgängligt i Sverige?

– Ja, vi gick live med den här tjänsten i våras och redan har många visat intresse för Netinsight. Vi riktar oss i första hand till företag och organisationer som har 1 000 eller fler accesspunkter eftersom manageringen tenderar att bli exponentiellt tyngre ju större nätverk du har och då kommer Netinsight till verklig nytta. Med det sagt så erbjuder vi några av funktionerna via vår molntjänst och den riktar sig även till mindre företag.

13 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng