RISE serverar 3D

rise-3d-print-i-japan.jpg

Ett problem kopplat till hög ålder är dysfagi, alltså svårigheter att tugga och svälja själv, med näringsbrist som följd. RISE arbetar med att skapa attraktiv och personligt anpassad mat för äldre med hjälp av 3D-skrivare. Nu har tekniken fått stor uppmärksamhet i Tokyo.

Projektet GoIndependent arbetar med att utveckla ny energirik, proteinrik och välsmakande mat för äldre. Med hjälp av 3D-skrivaren kan maten inte bara serveras i form av puré; det blir möjligt att presentera den på ett mer attraktivt sätt:

– Vi har lyckats 3D-printa broccolibuketter av broccolipuré och kycklingklubbor av puread kyckling. Vi kommer allt närmare det som serveras på en ”vanlig” tallrik, men med egenskaper som gör maten enklare att hantera för äldre, säger Mats Stading på RISE, en av två projektledare för GoIndependent, i ett pressmeddelande.

GoIndependent ny lösning

Sveriges åldrande befolkning överträffas bara av Japan, där 27 procent av befolkningen är över 65 år. Av den anledningen möter Japan samma utmaningar med undernäring och svaghet hos äldre Något som resulterar i mänskligt lidande och höga kostnader för hälso- och sjukvård.

Här behövs nya lösningar och nyligen presenterades GoIndependent på svenska ambassaden i Tokyo av Mats Stading och Koichiro Matsuo. Under symposiet presenterade RISE den 3D-printade maten anpassad för äldre.

GoIndependent stöds av Vinnova och av Japans myndighet för vetenskap och energi. I projektet deltar RISE, Findus Special Foods och Helsingborgs kommun, Fujita Health University, Matsumoto Dental University och Food Care i Japan. Projektet startade 2017 och beräknas pågå till 2021.

29 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng