Kalmar allt smartare

pojkar-leker-pa-stranden-med-bilar.jpg

Kalmar satsar på IoT och det första pilotprojektet är att visa badtemperaturen direkt i mobilen. Men soptunnor som talar om när de behöver tömmas, gatlampor som lyser med fullt sken enbart när någon går förbi och golvbrunnar som konstaterar läckage eller fukt är några andra exempel på hur Kalmar blir en allt smartare kommun.

– Det här är startskottet till att genom digitalisering och teknik göra livet enklare och bättre för Kalmarborna. Vår stad blir än mer attraktiv att leva och bo i och vi skapar digitala möjligheter för företag och organisationer, säger Staffan Larsson, marknadschef på Kalmar Energi.

Kalmar Energi har byggt nödvändig infrastruktur för att kommun, landsting och företag i Kalmar ska kunna utveckla sina verksamheter med IoT. Sedan länge finns ett öppet trådlöst nätverk som täcker stora delar av Kalmar. Under året har fibernätet kompletterats med ett trådlöst nät som kan ta emot och skicka signaler till tiotusentals sensorer. Sensorer som kan mäta bland annat temperatur, luftkvalitet och position samt närvaro, regn och sol.

Sommarens app

Nu står Kalmar Energi, i samarbete med Kalmar kommun, i startgroparna att sjösätta det första pilotprojektet inom sakernas internet.

– Vi vill förenkla för både Kalmarbor och turister att välja badplats i sommar genom att visa badtemperaturer i mobilen. Ladda ner Kalmar-appen kostnadsfritt och ta del av badtemperaturen och allt som händer i kommunen, uppmanar Lolita Persson, chef på Kultur- och Fritidsförvaltningen inom Kalmar kommun.

Badtemperaturerna för Stensö, Kalmarsundsbadet och nya Norrlidsbadet kommer att finnas i appen när årets badsäsong sätter igång på allvar.

Sensorer spar energi

Sophämtningen kan optimeras genom att smarta sopkärl larmar när de behöver tömmas. Sensorer kan informera om lediga parkeringsplatser. Smart gatubelysning kan bidra till energibesparing genom att anpassas med rörelsesensorer och lysa svagare på natten när gatorna står folktomma.

– Detta är en spännande teknik som öppnar möjligheter. En enkel installation och smarta givare gör att vi ser ett antal tillämpningsområden i framtiden, säger Benny Wennberg, chef på Serviceförvaltningen inom Kalmar kommun.

7 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng