Förebilder avgör framtiden

tva-ingenjorer-i-tekniklabb.jpg

Tjejers intresse för tekniska ämnen ökar tydligt när de har en kvinnlig förebild inom området, visar en ny studie. Men det ska mer till för att de ska välja att arbeta i it-branschen. 

Teknik och entreprenörskap är två områden där bristen på tjejer fortfarande är påtaglig. Det är en situation som skapar problem för företagens kompetensförsörjning och it-branschens jämställdhet.

– Kvinnor representerar enbart 30 procent av antalet yrkesverksamma inom informations- och kommunikationsteknik i Europa. Därmed missar it-branschen en otroligt viktig resurs. Ju tidigare vi utvecklar en strategi för att stärka unga kvinnors intresse för bland annat teknik och matematik desto mer kan vi förbereda oss för framtiden. Jag tror att den nya läroplanen som inkluderar programmering är ett steg i rätt riktning, säger Joke Palmkvist, ansvarig skola och högre utbildning på Microsoft i Sverige, i ett pressmeddelande.

Årets it-tjej

Microsofts utmärkelse Årets it-tjej lyfter fram kvinnliga förebilder som inspirerar andra unga kvinnor att söka it-relaterade utbildningar.

– Jag saknade en kvinnlig förebild inom it när jag skulle välja utbildning. Om jag hade haft någon att se upp till i branschen hade jag utan tvekan fått upp ögonen för teknik och programmering mycket tidigare, säger Emma Tysk, student vid Uppsala universitet och vinnare av utmärkelsen Årets it-tjej 2018, och fortsätter:

– Jag vill vara en förebild för unga tjejer och visa att det är okej att vara ”nördig”, att tycka att det är kul att koda och spela spel. Kommer man i kontakt med teknik och programmering tidigt i livet tror jag definitivt att det kan leda till ett bestående intresse och kanske en framtida karriär.

Oroväckande resultat

Studien visar också vilken typ av förebild som har mest inflytande på tjejer som studerar tekniska ämnen. Övergripande har vanliga kvinnor som arbetar inom tekniska områden en större positiv inverkan på unga tjejer än kändisar.

I genomsnitt ökar intresset för STEM-ämnen - matematik, fysik, biologi, kemi och datavetenskap - med 12 procent bland tjejer som har en förebild inom området. Undersökningen visar även att tjejer som har en förebild värderar sig själva som högpresterande inom samtliga STEM-ämnen.

Studien visar även oroväckande resultat. Nästan hälften, 49 procent, som har en förebild inom tekniska områden ser inte sig själva göra karriär inom området. Det finns alltså ett stort gap mellan antalet tjejer som är intresserade av tekniska ämnen och antalet kvinnor som faktiskt arbetar inom området.

Studien, som genomförts på uppdrag av Microsoft, omfattade 11 500 tjejer och unga kvinnor mellan 11-30 år i tolv länder i Europa. Microsoft publicerade nyligen boken A Cloud for Global Good med policyrekommendationer för att skapa ett mer inkluderande molnbaserat samhälle genom att exempelvis främja livslång kompetensutveckling eller satsa mer på datavetenskap i skolan.

 

 

15 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldledarskapFoto Bredda bilden

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng