E-journal för gravida

gravidmage-med-hund-gor-yoga.jpg

Hittills i år har 190 000 stockholmare loggat in för att läsa sin egen patientjournal, och nu görs över 20 000 inloggningar per dag på 1177 Vårdguidens e-tjänster bara i Stockholms län. Nu kan också länets gravida läsa sin digitala journal. 

Allt fler stockholmare upptäcker möjligheten att kontakta vården digitalt för att till exempel läsa sina egna journalanteckningar via nätet. 334 000 invånare har använt e-tjänsterna vid tillsammans mer än 2,1 miljoner tillfällen hittills i år. Användningen av e-tjänsterna slår nya rekord i princip varje månad.

Beräknat förlossningsdatum

Nu är också tre av fyra barnmorskemottagningar anslutna till Journalen via nätet. Det innebär att nästan alla gravida kan ta del av till exempel information från inskrivningsmötet, inklusive beräknat förlossningsdatum, och från kontrollerna under graviditeten.

– Detta är en mycket efterlängtad digital tjänst som skapar trygghet och ger viktig information under graviditeten. Under de pilottester vi genomfört har journalen via nätet varit uppskattad av både barnmorskor och gravida, och vi är glada över att nu göra den brett tillgänglig. Det är tydligt att stockholmarna vill kunna kontakta vården även på nätet, då användningen har ökat med flera hundra procent sedan 2014, säger innovationslandstingsrådet Daniel Forslund i ett pressmeddelande.

90 procent av vårdgivarna

Mödravård och barnmorskemottagningar använder ett speciellt journalsystem med både information om modern och fostret. Därför har speciella tekniska anpassningar behövts göras för att ansluta den till Journalen via nätet. För övrig sjukvård finns tjänsten sedan december 2016 då breddinförandet inleddes i Stockholms läns landsting.

I dagsläget är över 90 procent av alla vårdgivare som använder landstingets huvudjournalsystem TakeCare anslutna till Journalen via nätet.

19 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng