Bättre forskning och färre fuskare

Ett universitet ska inte bara hålla vanliga cyberattacker borta, utan även försöka motverka möjligheten till fusk. Samtidigt efterfrågas gemensamma digitala plattformar som forskare från vitt skilda områden kan använda sig av för att lagra sin data och utföra analyser. Något som Umeå universitet är i full gång med.

– Umeå universitet utbildar studenter och då är det viktigt för oss att utnyttja digitaliserings möjligheter för att göra folk redo för arbetslivet så att de i sin tur kan utveckla sina verksamheter, säger Ali Foroutan-Rad, it-chef vid Umeå universitet.

Vad är era största utmaningar?

– Som för alla andra universitet får vi en nästintill exponentiell ökning av datamängd, som inte minst gäller i forskningssammanhang. Det handlar om att arkivera och lagra data. Utöver det är givetvis säkerhetsfrågan, och vi universitet är inte skonade från försök till cyberattacker av olika slag.

Är det forskningsresultat de vill komma åt då?

– Dels det, dels så finns de dem som vill försöka peta in falska examensbevis eller manipulera kursresultat, och det är viktigt att försöka motarbeta. Tillit blir därför väldigt viktigt, och man måste lita på att de lösningar man implementerar är säkra. Ett annat område om vi talar lösningar mer generellt handlar om att digitalisera den administrativa verksamheten. Både forskning och utbildning får allt större behov av att kunna vara digitala, och där har vi flera olika pågående projekt. Bland annat med forskare där vi vill ta fram en datasamlingsplattform som underlättar datainsamling och analys av data. Vi vill också utveckla appar eftersom app-användning blir allt vanligare även inom forskning.

Om vi blickar fram två år, var är ni då?

– Att vi har ännu mer samverkan på plats. Ett universitet är en stor organisation med ganska stort självstyre för forskning och utbildning, vilket innebär att det inte alltid görs samlade insatser som berör flera discipliner, men på den fronten har vi som sagt saker på gång, och försöker få en mer samlad it-verksamhet.  

5 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron, Elin Berge

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng