AI mot prostatacancer

par-går-på-väg.jpg

AI kan ge en ökad förståelse till hur prostatacancer kommer till, det menar forskargrupper vid KTH och Karolinska Institutet.

Den nya svenska upptäckten publicerades först i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications. I den visar Joakim Lundeberg, professor i molekylärbiologi på KTH och verksam vid Science for Life Factory, hur en datadriven AI-metod kan hjälpa till vad gäller heterogenitet i prostatatumörer.

Cancerheterogenitet går att beskriva som så att varje cancer är unik och kan förändra sina egenskaper över tid. I en och samma tumör finns ofta ett antal konkurrerande kloner, och dessutom ökar ytterligare mutationer sannolikheten för att det bildas metastaser.

Nu kan artificiell intelligens tillsammans med data som tagits fram med hjälp av spatiell transkriptomik hjälpa till att öka förståelsen. Det är en metod som kombinerar vävnadslära med kvantitativ analys av de aktiva generna, och som även det har utvecklats av KTH och Karolinska institutet.

Teknologin presenterades för två år sedan och är än så länge den enda metoden som kan ge information om din fulla genaktivitet från sektioner av cancervävnad, menar Joakim Lundeberg.

– Denna rika informationskälla möjliggör oövervakade AI-metoder för att identifiera genaktivitetsmönster som inte kan ses med blotta ögat. Således kan denna massiva vävnadsgenetiska analys tjäna som en grund för en AI-baserad klinisk utvärdering av cancervävnader samt ge insikt i genuttryck i tumörens mikromiljö. AI hjälper oss helt enkelt till att skapa en databaserad vävnadsanatomi, säger han.

Att på ett djupare plan förstå mekanismerna som ligger bakom cancer är avgörande för att förstå tumörers utveckling och för hur olika patienter reagerar på sin behandling, fortsätter Joakim Lundeberg.

– Användningen av vår spatiella information ger ett betydande bidrag i dessa aspekter, säger han.

Källa: KTH

21 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng