Sverige i topp

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

– Anledningen till att Sverige nu får en bättre placering är att vi gör bra ifrån oss inom bredbandsutbyggnad och medborgarnas användning av internet. Men en stor utmaning är fortfarande den offentliga sektorn. Här behöver vi växla upp och erbjuda bättre digitala tjänster inom till exempel hälsovård och övriga myndighetskontakter. Vi behöver också fortsätta arbeta aktivt med att klara utbyggnaden av snabbt bredband på landsbygden, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson

Nyligen publicerade EU-kommissionen 2018 års index för DESI. DESI står för digital ekonomi och digitalt samhälle, och är ett verktyg för att mäta och jämföra hur EU-länder ligger till i sin digitaliseringskurva. Genom det kollar man igenom områden som uppkoppling, humankapital, användning av internet, integrering av digital teknik och digitala offentliga tjänster.

Danmark toppar listan före Sverige och på tredje plats återfinns Finland och därefter Nederländerna, Luxenburg och Irland.

22 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Emilia Piensohodigit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng