Sluta skruva Stefan

IKEA_EKEDALEN_serie_vit_PH145118_2.jpg

Stolen Ekedalen liknar stolen Stefan men är inte skruvad av robotar.

Nu har forskare utvecklat en vän i nöden för alla som tröttnat på att skruva ihop Ikea-möbler. 

Under de senaste åren har robotar lärt sig hämta enskilda föremål i gigantiska lager, utforska världshaven, genomföra avancerad danskoreografi och lyfta 200 gånger sin egen vikt. Men klarar de att montera en Ikea-möbel? Nu har ingenjörer vid Nanyangs tekniska universitet i Singapore lärt industrirobotar att sätta ihop stolen Stefan. Men det visade sig vara svårare än de kanske förväntat sig.

Läs mer: Ikeas hållbara paket

Läs mer: Ikea kapar köer med digitala lösningar

De flesta robotar är utvecklade för att klara en specialiserad uppgift, medan det krävs flera färdigheter för att montera möbler. Till exempel hand- och ögonkoordination och tålamodet att läsa igenom hela bruksanvisningen.

Trägen vinner

Teamet förberedde industrirobotarna med parallella gripare, kraftfulla sensorer, 3D-kameror och utvecklade speciell programvara. Sedan ställdes de inför uppgiften att montera en uppsättning slumpmässigt utspridda stolsdelar i många olika former och storlekar.

Uppgiften visade sig vara en riktig utmaning och krävde flera försök och viss omprogrammering innan det gick vägen och Stefan var monterad och klar på 20 minuter.

Projektet har tagit tre år och nu går gruppen vidare med nya projekt. Ett sådant kan bli att utveckla en robot som monterar möblerna på ett mänskligt, intuitivt sätt, utan att använda manualer.

Källa: Singularity Hub

 

2 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto ikea

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng