Roligare rekrytering med Matlda

ai-robot-tng-rekrytering-recruitment-matlda-test_2.jpg

Nu kommer rekryteringsroboten Matlda användas i Sverige för första gången. Målet med AI-stödet är att erbjuda jobbsökare en annorlunda och roligare upplevelse när de söker arbete.

– Vi vill hela tiden utveckla vårt sätt att rekrytera fördomsfritt och med AI kan vi nu höja vår kvalité ytterligare genom evidensbaserade urval. Roboten kommer assistera våra rekryterare genom göra vissa urvalsprocesser mer hanterbara, så att våra rekryterare kan fokusera mer på det personliga mötet, säger Åsa Edman Källströmer, vd på rekryterings- och bemanningsföretaget TNG och fortsätter:

– Matlda kommer inte inkluderas i våra rekryteringsprocesser i första skedet, utan ska först testas och utvärderas. Det primära syftet med vår investering i en AI-robot är att vi ska lära oss hur vi kan ta tillvara tekniken för att bli än bättre på att rekrytera fördomsfritt.

25-minutersintervjuer

Matlda pratar svenska, är ofarlig för kandidaten och kan läsa av mänskliga känslor. När hon är färdigtränad, och allt fungerar som det är tänkt, kommer hon hålla 25-minuters intervjuer med standardiserade frågor till alla kandidater i en rekryteringsprocess, samt sammanställa och analysera ett objektivt kvantifierat bedömningsunderlag, skriver TNG i ett pressmeddelande.

TNG:s mål är att på sikt använda Matlda vid större volymrekryteringar där hon kan göra enklare urvalsintervjuer för att säkerställa ett mer objektivt och kvalitativt kandidaturval.

Matlda är utvecklad i Australien där hon under flera år använts inom äldreomsorg och förskola. Hon är utvecklad av professor Rajiv Khosla, chef för Research Centre for Computers, Communication and Social Innovation, RECCSI, på La Trobe-universitetet.

4 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto tng

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng