Robot rekryterar lärare

larare-leder-grupparbete-med-tre-elever.jpg

Kunskapsförbundet Väst tar hjälp av en robot för att rekrytera lärare till sina skolor i Trollhättan och Vänersborg. Ric ska underlätta för intresserade lärare att testa på hur det är att arbeta på skolorna och utveckla sin bild av Kunskapsförbundets verksamhet. 

Till hösten behöver Kunskapsförbundet Väst rekrytera cirka 30 lärare i en rad olika ämnen men som för många andra skolor är det svårt att nå ut med traditionella platsannonser. Därför tar man nu hjälp av en roboten Ric, Robot in Class, som består av en surfplatta utrustad med kamera, ljudkit och hjul.

– Under maj månad kommer en robot, som du kan styra via din dator eller surfplatta, befinna sig på Kunskapsförbundets skolor. Med hjälp av roboten kan nyfikna lärare delta på distans på en lektion för att se hur vi jobbar och samtidigt ställa frågor till lärare och elever. På så sätt vill ge en äkta och transparent bild av hur det dagliga arbetet går till på våra skolor, men även ge nyfikna en uppfattning om hur vi jobbar med kollegialt lärande, säger Linda Blom, kommunikationschef på Kunskapsförbundet Väst i ett pressmeddelande.

På så sätt vill ge en äkta och transparent bild av hur det dagliga arbetet går till på våra skolor

linda blom, kommunikationschef, Kunskapsförbundet Väst

Kollegialt lärande

Cirka 6 000 elever studerar vid Kunskapsförbundets olika skolor. Drygt 700 medarbetare erbjuder goda förutsättningar för att arbeta med kollegialt lärande.

– På Kunskapsförbundet satsar vi mycket på kompetensutveckling och kollegialt lärande, bland annat genom att lärare ger varandra feedback på hur de jobbar i klassrummet. Vi vår robot kan sökande lärare därför följa med på en lektion och diskutera den med läraren efteråt för att dela erfarenheter och tips kring utveckling, säger Karl Stolt HR-specialist på Kunskapsförbundet Väst.

3 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng