Rikstäckande IoT-nät

svenska-fjall-och-back.jpg

Nu öppnar Telias första och rikstäckande Narrowband Internet of Things, NB-IoT. Enligt Internet of Things forecast 2018 kommer det att finnas runt 30 miljarder uppkopplade saker i världen år 2022 och den globala IoT-marknaden omsätta nästan 500 miljarder dollar år 2020. Det nya NB-IoT-nätet skapar möjligheter för den uppkopplade framtiden.

Idag kopplas allt från mobiltelefoner, klockor, bilar, självkörande bussar och stora samhällskritiska företagslösningar upp via 2G-, 3G- och 4G-teknik. NB-IoT har bättre täckning än dagens nät och strömförsörjningen ersätts av batterier med kapacitet i över tio år. Det gör att uppkopplade enheter nu kan monteras på platser som tidigare saknade täckning eller var svåra att underhålla regelbundet, till exempel långt under jord eller i fjällvärlden, vilket öppnar upp för helt nya lösningar och funktioner.

– IoT-lösningar kommer att vara enormt viktiga för det digitaliserade samhället. Det sparar inte bara pengar och miljö. Det kan rädda liv. Om olyckan är framme kan man exempelvis via stadens kontrollrum ge räddningstjänsten fri lejd till olycksplatsen genom att ställa om rödljusen, stänga av elen till huset vid brand och se vilken vattenpost i närheten som har bäst tryck. Samtidigt kan boende underrättas via sms och mejl, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef på Telia.

95 procent av Sveriges yta

Det nya IoT-nätet bygger på 4G-nätet vilket gör att det har mycket gott skydd mot störningar från andra tekniker. Tekniken är framtidssäkrad med global standard, precis som 2G, 3G och 4G. Nätet har en täckning på mer än 99.9 procent av Sveriges befolkning och över 95 procent av Sveriges yta och kommer att ha en datahastighet på 200 kbps.

NB-IoT-nätet har testats det senaste året på flera ställen i Sverige, bland annat i Västerås av Mälarenergi och i Lund inom ramen för innovationsprojektet Future By Lund.

28 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng