Lång väntan på robotar

Robotdalens EXO-skelett läser av EMG-signaler från hjärnan med hjälp av sensorer på benet och är ett stöd för personer som drabbats av stroke eller är förlamade.

Behovet av robotar inom e-hälsa är stort men trots intresse från landstingen tar det lång tid innan människor får den hjälp de behöver. Robotdalen var på plats under Vitalis och visade upp sina produkter.

Det här är ett så kallat EXO-skelett och det mest avancerade i världen. Den läser av mina EMG-signaler från hjärnan med hjälp av sensorer som jag har på mitt ben och när signalerna skickas till benet så uppfattas de av systemet som aktiverar motorerna och hjälper mig att gå, säger Adam Hagman, chef robotik e-hälsa, Robotdalen.

Robotdräkten används idag vid habilitering och med stöd för ett ben är det ofta för strokepatienter. Man kan också ha EXO-skelettet på båda benen, för att till exempel hjälpa ryggmärgsskadade patienter och som då faktiskt kan återfå en hel del av sin rörlighet.

robot11.png

Exo-skelettet HAL

Det här ser ut som en ät-robot?  

Ja, det är ett hjälpmedel för människor med försämrad hand- eller armfunktion. Så även om jag inte kan använda mina händer så kan jag äta själv. Jag väljer vilken del av maten jag vill äta och sen klicka på knappen i rätt stund och så går skeden upp till min mun.

Robotdalen

Robotdalen finansieras bland annat av Vinnova, Europeiska regionala utvecklingsfonden,  Region Västmanland, Regionförbundet Sörmland, Landstinget Sörmland, kommunerna Eskilstuna och Västerås samt Mälardalens högskola.

Vad är bakgrunden till roboten?

Det var en man med postpoliosyndrom som kom till oss. Hans dröm var att kunna äta på restaurang tillsammans med sin fru och äta själv och utvecklade den här idén.

äthjälpmedlet bestic.png

Äthjälpmedlet Bestic

Det här verkar vara ett mjukisdjur. Vad är tanken med den?

Det är en sov-robot som andas. Den börjar med att anpassa sin andning efter mig och därefter drar den ned på sin andningsfrekvens och omedvetet så kommer jag att följa efter. Det fungerar väldigt bra för de som har svårt att somna.

Vilken patientgrupp är den avsedd för?

Tillsammans med studenter vid Chalmers Tekniska högskola testar vi hur den skulle kunna hjälpa äldre personer som har svårt att sova.

robot33.png

Din kollega sitter i en stol som hjälper honom att ställa sig upp. Hur fungerar det?

Den här apparaten är till för människor som till exempel är förlamade från midjan och nedåt. Man kallar på den med hjälp av en fjärrkontroll, lägger sina ben i stolen och med hjälp av en liten elmotor lyfter man sig upp och kan jobba stående, till exempel i sitt hem, utan någon assistans.

robot44.png

Hur ser intresset ut från landstingen?

Vi ser ett stort intresse. Det finns många som tycker att det är en fantastisk teknologi och att kunna leverera vård på ett effektivt sätt men tyvärr går det lite för långsamt att få ut de här hjälpmedlen till människor som behöver stöd i sin vardag.

4 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth Noreit i vårdenFoto Fredrik Kron, Robotdalen

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng