Förarlöst i Göteborg

självkörande buss i göteborg.jpg

Den eldrivna självkörande bussen Arma.

Nu rullar den första självkörande bussen fram i Göteborg, som en del av regeringens samverkansprogram Nästa generation resor och transporter.

– Vi kommer nu att kunna visa att självkörande fordon är både säkra och bekväma. Att komma igång i verklig trafik är som en månlandning för oss, säger Anne Rosa Simonsen, kommunikationschef hos operatören Autonomous Mobility som ansvarar för bussdriften, i ett pressmeddelande.

Bussen Arma från det franska bolaget Navya gjorde sin första utrullning i från Chalmersområdet i Johanneberg i Göteborg. Där ska den köra uppemot 14 passagerare åt gången mellan Chalmers huvudentré och högskolans bibliotek, utan kostnad, under en fyraveckorsperiod.

Stort samarbetsprojekt

Femton organisationer och företag ligger bakom satsningen, som bland annat finansierats av Vinnova, och där forskningsinstitutet RISE Viktoria leder arbetet.

– Detta är ett viktigt och brett organiserat projekt där näringsliv, akademi och offentliga aktörer samarbetar. Under testperioden kommer vi att bedriva forskning kring teknik och användarbeteende som ligger till grund för att bedöma potentialen hos självkörandetekniken, säger projektledare Birger Löfgren på RISE Viktoria.

Mer samåkning

I 20 km/h kommer den eldrivna bussen ta sig fram till och med den första juni, innan den i höst flyttas över till Lindholmen Science Park där den ska vara i bruk i sex månader.

– Dessa små, självkörande bussar är en helt ny typ av fordon – som skapar möjligheter vi inte tidigare trodde fanns, säger han. De kan hjälpa oss förstå hur framtidens städer kan utvecklas, med minskad privatbilism och mer resurssnåla transporter där vi åker mer tillsammans, säger Birger Löfgren.

Källa: Rise

7 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Rise

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng