VGR öppnar virtuell mottagning

Efter drygt fyra månader med Närhälsan Online ser Västra Götalandsregionen ett stort intresse från patienter i alla åldrar men också stora möjligheter till utveckling. Öppet sju dagar i veckan och mer specialistvård ligger högt på agendan, berättar Charlotte Lundholm och Egil Snaebjörnsson Arnljots från Närhälsan på Vitalis i Göteborg.

– Närhälsan Online är vår egenutvecklade, digitala mottagning som erbjuder våra invånare att distansoberoende söka vård där de befinner sig via sin mobil eller platta, säger Charlotte Lundholm, e-hälsostrateg Närhälsan, VGR.

Hur funkar det?

– Vi har kört i fyra-fem månader och det funkar jättebra. Vi börjar rulla ut det på bred front i hela regionen och rekryterar läkare allt eftersom, säger Egil Snaebjörnsson Arnljots, läkare, Närhälsan, VGR

Läs mer: ”Vi får inte vara naiva”

Vad är den stora skillnaden mellan att vara läkare på en digital jämfört med en fysisk mottagning?

– Min ordinarie tjänst är på en fysisk mottagning. Att som nu kunna träffa patienterna lite snabbare och enklare via ett videosamtal är ett bra komplement.

Är det här framförallt ungdomarnas sätt att träffa läkare?

– Ja, statistiken stämmer och än så länga dominerar de yngre. Men vi ser också betydligt äldre patienter så vi täcker hela åldersspektrat. Målet är att det ska vara så enkelt som möjligt att boka och genomföra ett videomöte.

Charlotte, vad är nästa steg?

– Vi vill kunna erbjuda tider veckans alla dagar och inte som nu enbart vardagar. Vi hoppas också få in fler professioner. Kanske en BVC-mottagning eller en fysioterapeut så att invånarna i allt högre utsträckning kan söka den vård de känner att de behöver.

Läs mer: 2025 är vården i mobilen

Det går alltså bra att träffa sjukgymnast via nätet?

– Det finns vissa möjligheter att göra en bedömning via video men den stora vinsten i digital vård är blandningen av fysisk vård med digital vård som komplement.

Läs mer: Skaraborg först med virtuell ungdomsmottagning

Snart ska Sverige vara världsbäst på e-hälsa. Hur ligger VGR till där?

– Jag tror vi smyger jämt med de andra stora regionerna, som Stockholm och region Skåne, men vi kanske inte är så bra på att tala om det.

Ni var först med digital ungdomsmottagning. Hur har det gått?

– Det har gått jättebra och här finns också en stor utvecklingspotential. Nu jobbar vi för att göra Närhälsans samtliga mottagningar delaktiga i virtuell ungdomsmottagning. När vi började för drygt ett år sedan var antalet 16-17 men nu siktar vi på alla 46.

Läs mer: Fabians krig mot cancer

Egil, hur skulle du vilja fördela din tid mellan det fysiska och virtuella patientmötet?

– Man behöver vara en duktig kliniker för att kunna möta patienter digitalt. Det kliniska ögat utvecklas bäst genom fysiska möten för att sedan få ett körkort så att säga för att kunna köra digitalt.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen

24 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth Nore it i vårdenFoto Fredrik Kron, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng