Enklare med Google i skolan

glad-flicka-vid-sin-dator-i-skolan.jpg

Nu lanserar ILT Inläsningstjänst, Gleerups och NE Nationalencyklopedin Skolsynk för Google som automatiserar elevers och lärares inloggning och kontoskapande för sömlös tillgång till deras digitala läromedel. Allt för att förenkla inloggningar enligt den nationella strategin för skolans digitalisering.

Skolsynk för Google kan beskrivas som en synkroniseringsmotor för att överföra kontoinformation från huvudmäns Google-installation till deras olika tjänsteleverantörer. Redan inför terminsstarten i augusti 2018 kommer skolor att kunna använda Skolsynk för Google för att lättare nå sina digitala läromedel från ILT Inläsningstjänst, Gleerups och NE Nationalencyklopedin. Skolhuvudmän får tillgång Skolsynk för Google utan kostnad.

Läs mer: Helsingborg väljer Google

– Det har fungerat väldigt bra. Den största skillnaden är att nya elever som kommer till skolan får konton automatiskt. Vi behöver inga listor i början av terminen, vilket är väldigt smidigt, säger IKT-pedagog Martin Beike på Karlshamns kommun som använt ILT:s synkroniseringsmotor i ett halvår.

Mer än hälften av Sveriges kommuner och skolor använder Googles G Suite for Education, därför kommer lösningen snabbt att underlätta för väldigt många lärare och elever. Dessutom har ILT Inläsningstjänst sedan ett år använt en föregångare till Skolsynk för Google tillsammans med fler än 27 kommuner i Sverige. 

Stödjer GDPR

Synkroniseringsmotorn hjälper också skolhuvudmän och leverantörer att leva upp till kraven i dataförordningen GDPR. Genom att bara relevant elevdata delas med skolans leverantörer blir det enkelt att se vilken data som delas med vem. På samma sätt blir det lika enkelt att hantera och radera data.

Skolsynk för Google följer också standarden SS 12000 vilket förenklar kontohanteringen för Sveriges skolor.

Källa: NE Nationalencyklopedin

 

11 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i skolanFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng